Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | RM |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 72 s. |
Wymiar: | 190x190 mm |
EAN: | 9788377733790 |
ISBN: | 978-83-7773-379-0 |
Data: | 2015-02-17 |
Opis książki:
Przystawki można podawać na zimno lub ciepło, a ich zadaniem jest pobudzić apetyt. Do tych serwowanych na zimno należą m.in. wędliny z warzywami, ryby marynowane lub w galarecie, różnego rodzaju pasty. Z kolei zapiekane owoce morza, tarty na słono i czy racuchy z mozzarellą to przykłady przekąsek podawanych na ciepło.W książce znajdziesz przepisy zarówno na bardzo proste przystawki, takie jak surowe warzywa maczane w sosie czosnkowym, jak i na wykwintne spotkania, np. langustynki w martini czy przegrzebki po wenecku. Część przekąsek, np. mozzarella w kieszonkach czy bruschetta z papryką i kozim serem, jest idealna dla dzieci; inne, jak kraby po triesteńsku czy carpaccio z sosem japońskim, warto podawać osobom o wyrobionym smaku.
Niektóre przystawki są lekkie i typowe dla kuchni śródziemnomorskiej (np. warzywa po sycylijsku lub pomidorki czereśniowe z pistou). Jednak w książce nie zabrakło przepisów na potrawy bardziej sycące, takie jak zapiekanka ze szpinakiem i skwarkami czy też cygara z parmezanu.
Książka "Przekąski i przystawki. Zimne i gorące" - Lucia Pantaleoni - oprawa twarda - Wydawnictwo RM. Książka posiada 72 stron i została wydana w 2015 r.