Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Prószyński |
Rok wyd.: | 2006 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 272 s. |
Wymiar: | 142mmx202 mm |
EAN: | 9788374695473 |
ISBN: | 978-83-7469-547-3 |
Data: | 2007-08-29 |
Cena wydawcy: 29.90 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Obfitujące w informacje i czytelnicze przyjemności źródło wiedzy na temat Prowansji autorstwa pisarza, który wybrał życie w tej części świata. Nie jest to, broń Boże, encyklopedia - Peter Mayle w ponad 170 hasłach opisuje to, co podczas niemal dwudziestoletniego mieszkania w Prowansji uznał za najbardziej interesujące czy zabawne. Pisze o architekturze, zingue-zingue-zoun, emigrantach, Aix-en-Provence, prowansalskim charakterze, legendach, osobliwościach językowych, muzeum Legii Cudzoziemskiej, "Marsyliance”, frywolnej Fanny i mnóstwie innych rzeczy. Oczywiście o jedzeniu i piciu też: vin rose, truflach, oliwie, melonach, bouillabaisse, serze, który zabił rzymskiego cezara, a nawet o lekarstwie na niestrawność. To doskonałe uzupełnienie każdego przewodnika po Prowansji. Peter Mayle
Autor jedenastu książek o Prowansji, niedawno otrzymał Legię Honorową. Na podstawie jego książki "Dobry rok” został nakręcony film pod tym samym tytułem..
Książka "Prowansja od A do Z" - Peter Mayle - oprawa miękka - Wydawnictwo Prószyński. Książka posiada 272 stron i została wydana w 2006 r.