Prawdziwa kuchnia polska. Smaki, tradycje, receptury
Hanna Szymanderska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | REA |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 880 s. |
Wymiar: | 270x210 mm |
EAN: | 9788379932245 |
ISBN: | 978-83-7993-224-5 |
Data: | 2016-10-21 |
Opis książki:
Prawdziwa Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej to dzieło wyjątkowe, zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat dawnej i współczesnej kuchni polskiej: "oficjalnej" i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. Napisana barwnym, niezwykle obrazowym językiem wprowadza w kulinarny świat zarówno początkujących, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania Na książkę składa się unikalny zbiór około 2500 wypróbowanych, przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni.
W 19 rozdziałach tematycznych znajdują się między innymi przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, ryby, ciasta nalewki, przetwory. Oprócz znanych receptur na polski rosół czy kotlety schabowe, Autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach, jak: potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach. Zaś prawdziwym rarytasem są rozdziały poświęcone nalewkom, grzybom i dziczyźnie. Każdy z rozdziałów jest poprzedzony wstępem zawierającym niezbędne informacje z omawianej dziedziny.
Książka "Prawdziwa kuchnia polska. Smaki, tradycje, receptury" - Hanna Szymanderska - oprawa twarda - Wydawnictwo REA. Książka posiada 880 stron i została wydana w 2016 r.