pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Prawdziwa kuchnia polska. Smaki, tradycje, receptury

Autor książki:

Hanna Szymanderska

Dane szczegółowe:
Wydawca: REA
Rok wyd.: 2012
Oprawa: twarda
Ilość stron: 984 s.
Wymiar: 215x275 mm
EAN: 9788375444964
ISBN: 978-83-7544-496-4
Data: 2012-09-25
Cena wydawcy: 165.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Prawdziwa Kuchnia Polska to dzieło wyjątkowe zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat kuchni polskiej: dawnej i współczesnej, ?oficjalnej? i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej.

Książka napisana barwnym, niezwykle obrazowym językiem wprowadza w kulinarny świat zarówno początkujących, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania- każdy z rozdziałów poprzedza wstęp zawierający niezbędne informacje wyjaśniające omawianą dziedzinę.

Na książkę składa się unikalny zbiór około 3000 wypróbowanych, przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni. Znajdują się w niej między innymi przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, ryby, ciasta, nalewki, przetwory jak również autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach jak: potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach.

Niniejsze wydanie zostało wzbogacone o przepisy z tzw. kuchni fusion- bardzo popularnej, charakteryzującej się łączeniem smaków. Tutaj kulinarna Europa łączy się z kulinarną Azją czy Ameryką Łacińską, do europejskich produktów dodaje się wschodnie przyprawy, a potrawy przyrządza według wschodnich technik kulinarnych.

Książka "Prawdziwa kuchnia polska. Smaki, tradycje, receptury" - Hanna Szymanderska - oprawa twarda - Wydawnictwo REA. Książka posiada 984 stron i została wydana w 2012 r.