Prawdziwa kuchnia polska. Smaki, tradycje, receptury
Hanna Szymanderska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | REA |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 984 s. |
Wymiar: | 215x275 mm |
EAN: | 9788375444964 |
ISBN: | 978-83-7544-496-4 |
Data: | 2012-09-25 |
Opis książki:
Prawdziwa Kuchnia Polska to dzieło wyjątkowe zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat kuchni polskiej: dawnej i współczesnej, ?oficjalnej? i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej.Książka napisana barwnym, niezwykle obrazowym językiem wprowadza w kulinarny świat zarówno początkujących, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania- każdy z rozdziałów poprzedza wstęp zawierający niezbędne informacje wyjaśniające omawianą dziedzinę.
Na książkę składa się unikalny zbiór około 3000 wypróbowanych, przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni. Znajdują się w niej między innymi przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, ryby, ciasta, nalewki, przetwory jak również autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach jak: potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach.
Niniejsze wydanie zostało wzbogacone o przepisy z tzw. kuchni fusion- bardzo popularnej, charakteryzującej się łączeniem smaków. Tutaj kulinarna Europa łączy się z kulinarną Azją czy Ameryką Łacińską, do europejskich produktów dodaje się wschodnie przyprawy, a potrawy przyrządza według wschodnich technik kulinarnych.
Książka "Prawdziwa kuchnia polska. Smaki, tradycje, receptury" - Hanna Szymanderska - oprawa twarda - Wydawnictwo REA. Książka posiada 984 stron i została wydana w 2012 r.