pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Pory roku na talerzu

Autor książki:

Krystyna Gierszewska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Bernardinum
Rok wyd.: 2022
Oprawa: miękka
Ilość stron: 244 s.
EAN: 9788381278034
ISBN: 978-83-8127-803-4
Data: 2022-02-14
18.12 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 3-5 dni

Opis książki:

Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej - a co za tym idzie - niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów.

Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej Pory roku na talerzu jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, przede wszystkim zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia - bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki (Tradycyjne smaki Kociewia 2007, Dawne smaki Kociewia 2010) - wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, ale także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań. Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.

Książka powstała dzięki pasji i chęci ocalenia smaków i zapachów rodzinnego domu. A domem tym jest Kociewie - urocza pomorska kraina, której kuchnia jest nierozerwalnie związana z życiem i dziejami jej mieszkańców. Pory roku na talerzu pozwalają lepiej poznać ten region i w nim się rozsmakować.

Książka "Pory roku na talerzu" - Krystyna Gierszewska - oprawa miękka - Wydawnictwo Bernardinum. Książka posiada 244 stron i została wydana w 2022 r. Cena 18.12 zł. Zapraszamy na zakupy!