Poradnik żywieniowy. Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów
Aleksandra Cichocka
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Medyk |
Rok wyd.: | 2018 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 96 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788364045660 |
ISBN: | 978-83-6404-566-0 |
Data: | 2018-11-16 |
Opis książki:
Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (h TG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i "złego" cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie "dobrego" cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram.
Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już mają podwyższone stężenie triglicerydów, ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:
- z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością,
- z zaburzeniami metabolicznymi,
- z cukrzycą, zwłaszcza typu 2,
- z niedoczynnością tarczycy,
- z chorobą nerek,
- przyjmujących pewne leki, m.in. niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.
Książka "Poradnik żywieniowy. Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów" - Aleksandra Cichocka - oprawa miękka - Wydawnictwo Medyk. Książka posiada 96 stron i została wydana w 2018 r.