Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 64 s. |
Wymiar: | 145x150 mm |
EAN: | 9788377709863 |
ISBN: | 978-83-7770-986-3 |
Data: | 2013-01-03 |
Opis książki:
Od Black Velvet do White Russian od Manhatann do Mai Tai - odkryj sekrety przyrządzania klasycznych drinków w wersji słynnego barmana Bena Reeda. Czym właściwie jest koktajl Wykwintna sztuka mieszania trunków zawiera się w poszukwaniu i opracowaniu idealnej równowagi między szeregiem zupęłnie odmiennych składników. Z wyjątkiem drinków bezalkoholowych obdarzonych nazwą mocktail czyli parodnia koktajlu co ma podkreslić ich relację z koktajlami prawdziwymi podstawę koktajlu stanowi najczęściej mocny alkohol - whisky gin wodka rum teguila koniak - zawierający najczęściej co najmniej czterdzieści procent alkoholu. Następnie łączy się je z dodatkami smakowymi jak wermut lub bitters które czynią napoój słodszym bardziej cierpkim pikantnym aromatycznym lub przydają mu innych właściwości zależnie od zamairu upodobań oraz czasu podania drinka. Skąłdniki te są następnie wstrząsane lub mieszane z lodem za pomocą shakera szklanicy barmańskiej lub blendera zaleznie od drinka.
Książka "Pora na drinka" - Ben Reed - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 64 stron i została wydana w 2013 r.