Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 128 s. |
Wymiar: | 210x195 mm |
EAN: | 9788378448884 |
ISBN: | 978-83-7844-888-4 |
Data: | 2012-10-25 |
Opis książki:
Pomidor - czerwone słońce. Pulchny mięsisty i aromatyczny. Można go jeść na surowo bez dodatków lub z odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli. Zimą zaś można się nim delektować w postaci przetworów To wspomnienie lata zamknięte w puszcze wzbogaci smak każdego dania makaronowego oraz szerokiej gamy innych potraw. To doprawdy pomo doro czyli złote jabłko. Odkąd tomatl - bo tak brzmi jego pierwotna aztecka nazwa - przybył w XVI wielu z Ameryki Środkowej do Europy zawojował kuchnię wielu krajów. Początkowo uważano iż pomidory są trujące dlatego traktowano je wyłącznie jako roślinę ozdobną. Z czasem zaczęto przypisywać im tajemnicze właściwości afrodyzjaku wykorzystując je do sporządzania magicznych napojów i ofiarowując damom jako symbol miłości. Wreszcie doceniono ich słodki lecz lekko kwaskowaty smak. Co przyczyniło się do ich rozpowszechnienia w całym regionie śródziemnomorskim. Dojrzewając w klimacie sprzyjającym ich uprawie pomidory weszły na stałe do tradycji kulinarnej wielu krajów europejskich. Obok pszenicy i oliwy z oliwek pomidory stanowią jeden z głównych składników diety śródziemnomorskiej która niedawno została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Pomidory - surowe przetarte suszone smażone pieczone faszerowane grillowane zapiekane kandyzowane w postaci sorbetów lub chutneyów - są głęboko zakorzenione w tradycjach kulinarnych takich krajów jak Hiszpania Francja Włochy czy Grecja. Mając to na uwadze Academia Barilla jako międzynarodowy promotor włoskiej kuchni na świecie wybrała spośród nich pięćdziesiąt receptur. W niektórych pomidory bezsprzecznie odgrywają główną rolę na przykład w tradycyjnym przepisie na makaron z sosem pomidorowym - proste lecz wyśmienite danie. W innych z kolei schodzą na drugi plan niemniej ich smak i barwa są tak istotne że bez nich potrawa straciłaby swój niepowtarzalny charakter. Czymże byłaby sałatka caprese gdyby zabrakło w niej plasterków soczystych czerwonych pomidorów
Książka "Pomidory. 50 łatwych przepisów" - Mariagrazia Villa, Mario Grazia - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 128 stron i została wydana w 2012 r.