Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach
Izabella Byszewska, Grażyna Kurpińska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Zysk i S-ka |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 280 s. |
Wymiar: | 210x210 mm |
EAN: | 9788375068344 |
ISBN: | 978-83-7506-834-4 |
Data: | 2012-10-24 |
Opis książki:
O kuchni można pisać podręcznikowo i encyklopedycznie. Ale można też badać jej korzenie, zanurzone głęboko w historii, pokazywać przenikanie się kulinarnych kultur, przywracać pamięci dzieje lokalnych społeczności, w których powstawały cudowne dzyndzałki, fafernuchy, trześniaki, faszerowane gęsi, kiszki i pierogi. I o tym jest książka Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach.Nie rości ona sobie prawa do bycia podręcznikiem ani tradycyjnym przewodnikiem - to emocjonalne i emocjonujące kulinarne śledztwo prowadzone poprzez wieki, meandry historii i kultury, które składały się na oblicze dawnej Rzeczpospolitej: kiedy i gdzie powstawały skarby kuchni regionalnej, jak się je wytwarzało i podawało. A także - co nie mniej ważne - gdzie można je zjeść dzisiaj.
Tą wielobarwną i wielosmakową historią regionów zachwyci się każdy, kto chce poznawać Polskę prawdziwą, leżącą poza hotelowymi szlakami.
Smakowite historie o zupach, pieczeniach, wędlinach, rybach i słodyczach okraszone są dodatkowo anegdotami, fragmentami frapujących źródeł historycznych, a także opowieściami o ludziach - takimi jak wzruszająca historia sędziwej pani Lizelotte z Ełku, która marzy, żeby jeszcze choć raz zjeść zapamiętaną z dzieciństwa zupę z brukwi.
Książka "Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach" - Izabella Byszewska, Grażyna Kurpińska - oprawa twarda - Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka posiada 280 stron i została wydana w 2012 r.