Polskie posty. Zupy, pierogi, ryby, grzyby, jarzyny
Barbara Adamczewska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Nowy Świat |
Rok wyd.: | 2007 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 144x204 mm |
EAN: | 9788373862395 |
ISBN: | 978-83-7386-239-5 |
Data: | 2008-11-25 |
Opis książki:
W ciągu długiej historii kuchni postnej w Polsce powstawały receptury potraw, które pojawiając się na polskich stołach, dają świadectwo pomysłowości i kultury kulinanej. Warto te perełki ocalić od zapomnienia. Wiele z przepisów sprzed setek lat z różnych przyczyn nie nadaje się do zastosowania, więc trzeba przeprowadzić mały ilfting, spróbować trochę je odchudzić, ująć im nieco tuczącychl dodatków, a potem przełożyć na współczesną technikę wykonania, zachowując w miarę możliwości smak, coś z ducha potraw, które także dziś powinny smakować. Warto pokazać, co było wspaniałego w tradycyjnym przygotowywaniu potraw i co należy pamiętać. Historia kuchni, obecna w każdym przepisie, to przecież cząstka dziejów kraju i ludzi.
Książka "Polskie posty. Zupy, pierogi, ryby, grzyby, jarzyny" - Barbara Adamczewska - oprawa miękka - Wydawnictwo Nowy Świat. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2007 r.