pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Wyprzedaż na koniec roku
Tytuł książki:

Polskie kuchnie regionalne

Autor książki:

Tadeusz Barowicz

Grzyby - jadalne, trujące - zbieranie grzybów
Dane szczegółowe:
Wydawca: Bauer-Weltbild Media (KDC)
Rok wyd.: 2007
Oprawa: twarda
Ilość stron: 192 s.
Wymiar: 155x214 mm
EAN: 9788374046428
ISBN: 978-83-7404-642-8
Data: 2008-12-01
pozycja niedostępna

Opis książki:

Smaczne, jak nigdzie indziej! Polską specjalnością są pasztety z dziczyzny, kiszone ogórki i kapusta, żury, marynowane grzybki oraz dania z ryb, a z ciast: pierniki, mazurki i sękacz. W książce omówione są specjały każdego regionu, a także zwyczaje związane z daną potrawą. Dobrą tradycją się staje dbanie o lokalne smaki, coraz więcej restauracji i gospód wprowadza regionalne dania do swojego menu. Dzięki temu moskole, bryjka, kwaśnica, haluski, modra kapusta, kołduny i knysze nie zginą całkiem z naszych talerzy.
W książce omówione są: kuchnia śląska, góralska, wielkopolska, kaszubska, podlaska, Warmii i Mazur, kresowa, małopolska, mazowiecka i kujawska. Sprawdźcie, znajduje się tu Wasza ulubiona potrawa, jeśli nie - przyślijcie jej opis do nas. Ocalmy przed zapomnieniem i rozpowszechniajmy przysmaki różnych kuchni. Otwarcie Polski na świat powoduje, że powinniśmy dziś, jak nigdy dotąd, dbać o kulinarne dziedzictwo.
<i>Polska mikroflora sprawia, że kapusta i grzyby kwaszą się, powstaje zsiadłe mleko, a z niego twaróg i kwaśna śmietana. Mięso podczas marynowania nabiera specyficznego smaku, podobnie dziczyzna dojrzewająca w skórach. To temu niewidzialnemu czynnikowi zawdzięczają swój niepowtarzalny smak polskie wędliny. Czysta chemicznie polska ziemia, naturalne sposoby żywienia zwierząt sprawiają, że wołowina, cielęcina, jagnięcina oraz wieprzowina mają znakomity smak. W naszych sadach rosną jeszcze stare odmiany jabłek, grusz i śliwek, których owoce nadają wielu potrawom polski smak. Liczne lasy, jeziora, stawy i czyste rzeki dostarczają ryb, raków, grzybów, jagód i wielkiego bogactwa dziczyzny, niespotykanych w innych kuchniach europejskich</i> fragment

Książka "Polskie kuchnie regionalne" - Tadeusz Barowicz - oprawa twarda - Wydawnictwo Bauer-Weltbild Media (KDC). Książka posiada 192 stron i została wydana w 2007 r.