pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Polskie jabłka

Autor książki:

Jan Szmyd

Dane szczegółowe:
Wydawca: Novae Res
Rok wyd.: 2018
Oprawa: Miękka ze skrzydełka
Ilość stron: 296 s.
Wymiar: 145x210 mm
EAN: 9788381471794
ISBN: 978-83-8147-179-4
Data: 2018-10-25
33.85 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis książki:

"Czy wiesz, jakie skarby czekają na ciebie w polskich sadach?
"Cudze chwalicie, swego nie znacie" - to stare powiedzenie świetnie oddaje nasz stosunek do jabłek. Zajadamy się pomarańczami, nektarynkami i ananasami, ale czy wiemy, jak wiele smaków i możliwości zastosowań w kuchni mają prawdziwe polskie jabłka? Ta publikacja to hołd dla tych niezwykłych owoców, które są naszym bogactwem narodowym. Znajdziemy tu nie tylko pożyteczne i ciekawe informacje na temat jabłek i opisów ich poszczególnych odmian, ale przede wszystkim mnóstwo inspirujących przepisów kulinarnych zaczerpniętych z polskiej tradycji. Autor prezentuje propozycje dań mięsnych i warzywnych, sałatek, przekąsek, ciast i ciasteczek, sosów, dżemów, marmolad, a także domowych alkoholi - cydru, wina czy nalewek. A wszystko to zdrowe, pełne niepowtarzalnych aromatów i doprawione szczyptą naszej, polskiej historii!
JABŁECZNA ZUPA ŻOLIBORSKA
4 duże jabłka (najlepiej antonówki lub renety), sok i skórka otarta z połowy cytryny, zwykły cukier, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka gęstego jogurtu naturalnego, sól
***
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, zalać dwoma szklankami wody i rozgotować na małym ogniu. Zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do zupy i wymieszać na małym ogniu - zupa powinna zgęstnieć. Dodać sól, cukier waniliowy, nieco ostudzić i wymieszać z jogurtem. Podawać z grzankami lub sucharkami."

Książka "Polskie jabłka" - Jan Szmyd - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Novae Res. Książka posiada 296 stron i została wydana w 2018 r. Cena 33.85 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.