Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 144 s. |
Wymiar: | 205x235 mm |
EAN: | 9788301187682 |
ISBN: | 978-83-0118-768-2 |
Data: | 2016-10-06 |
Opis książki:
"Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji" to powrót do smaków z dzieciństwa. W elegancko wydanej książce autorstwa Joanny Furgalińskiej znajdują się przepisy na tradycyjne potrawy polskie, które pamiętamy z domu naszych rodziców lub dziadków, ale których dziś sami często nie umiemy przygotować, np. krupnik, leniwe pierogi, ogórki kiszone, rydze smażone czy ciasteczka ze skwarek. Przepisy są zebrane w kilku tematycznych rozdziałach: zupy, potrawy z mąki i ziemniaków, potrawy mięsne, dania z ryb, warzywa, smakołyki, dodatki i napoje. Na końcu książki zamieszczony został alfabetyczny indeks przepisów oraz miary i wagi. Całość bogato i dowcipnie ilustrowana przez Autorkę, na wzór wydanej w 2015 roku książki "Ślónsko kuchnia dla Hanysów i Goroli", cieszącej się ogromnym zainteresowaniem.
Joanna Furgalińska - absolwentka Katowickiego Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. Specjalizuje się w litografii barwnej, ilustracji książkowej i malarstwie. Miała wiele wystaw indywidualnych, między innymi dwukrotnie w Ottawie (grafika), dwukrotnie w Amsterdamie (grafika) i wielu innych miejscach. Jest autorką ilustracji do kilkudziesięciu książek. Wydała kilka autorskich książek dla dzieci. Jest także autorką pozycji "Ślónsko godka - ilustrowany słownik dla Hanysów i Goroli" oraz książki kulinarnej "Ślónsko kuchnia. Dla Hanysów i Goroli". Prace autorki znajdują się w zbiorach muzealnych w kraju oraz w kolekcjach prywatnych w kraju i za granicą.
Książka "Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji" - Joanna Furgalińska - oprawa twarda - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2016 r. Cena 30.86 zł. Zapraszamy na zakupy!