Tytuł książki:
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warmii i Mazur
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 144 s. |
Wymiar: | 190x250 mm |
EAN: | 9788327431066 |
ISBN: | 978-83-2743-106-6 |
Data: | 2015-12-04 |
pozycja niedostępna
×
Opis książki:
Kuchnia Warmii i Mazur jest prosta i skromna; opiera się głównie na tym, co oferuje natura regionu: lasy, łąki i jeziora. Jadano tu grzyby, zioła, owoce leśne, miód, a przede wszystkim ryby z mazurskich jezior. Smażone, pieczone, gotowane, marynowane, wędzone, dodawane do zup oraz farszy. Drogie mięso podawano rzadko, ale zachowane przepisy są zaskakująco oryginalne, jak na wykwintny korzenno-śliwkowy schab po mazursku, duszony w czerwonym winie, czy pieczone gęsi i kaczki, faszerowane grzybami, owocami, kaszą, przyprawiane korzeniami.
Książka "Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warmii i Mazur" - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2015 r.