Tytuł książki:
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia śląska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 144 s. |
Wymiar: | 190x250 mm |
EAN: | 9788327435606 |
ISBN: | 978-83-2743-560-6 |
Data: | 2015-12-04 |
Cena wydawcy: 19.99 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Prosto i skromnie, solidnie i tłusto. Kuchnia śląska nie lubi nadmiaru finezji. Jest za to pożywna, zawsze musiała bowiem odpowiadać na potrzeby ciężko pracujących ludzi. Codzienne, skromniejsze posiłki to śledzie w rozmaitej postaci - od sałatek po kotlety. Mięsne rolady i zrazy z rozmaitymi farszami, sztufady, sztuki mięsa pieczone i duszone zdobiły świąteczne stoły, gdzie nie brakowało zup i deserów. Słynne kluski śląskie, karminadle, żury, kiełbasy serwowane na gorąco, gęste zupy - eintopfy i pyszne kołocze, to dania, których nie skosztujecie w innych regionach Polski.
Książka "Polska kuchnia regionalna. Kuchnia śląska" - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2015 r.