Polska kuchnia regionalna. Kuchnia podlaska
| Dane szczegółowe: | |
| Wydawca: | Olesiejuk |
| Rok wyd.: | 2015 |
| Oprawa: | twarda |
| Ilość stron: | 144 s. |
| Wymiar: | 190x250 mm |
| EAN: | 9788327435613 |
| ISBN: | 978-83-2743-561-3 |
| Data: | 2015-12-04 |
Opis książki:
Mówi się o niej "tygiel smaków". Kulinarne gusta i obyczaje wielu nacji przenikały się przez wieki, tworząc mieszankę potraw prostych, ale niezwykle różnorodnych, a nierzadko także wykwintnych. Podlasie to region porośnięty przez puszcze, stąd tyle tu dań z grzybami, dziczyzną i dzikim ptactwem. Jadano też wiele ryb łowionych w Bugu, Biebrzy, Narwi. Znano kilkanaście rodzajów ciast, w które można włożyć nadzienie, i wiele sposobów ich przygotowywania; ich nazwy trudno spamiętać: kakory, kibiny, knysze, kartacze, uszka. Najsławniejszym deserem jest sękacz, wypiekany na specjalnym ruszcie, ale pieczono też baby drożdżowe, pierniki, makowce...
Książka "Polska kuchnia regionalna. Kuchnia podlaska" - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2015 r.