Tytuł książki:
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia kresowa
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 144 s. |
Wymiar: | 190x250 mm |
EAN: | 9788327435620 |
ISBN: | 978-83-2743-562-0 |
Data: | 2015-12-04 |
Cena wydawcy: 19.99 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Kuchnia kresowa uchodzi za niezrównaną, smakuje każdemu, jest bogata i różnorodna. Łączy prostotę z domów chłopskich z niezwykle wykwintnymi daniami z najlepszych staropolskich tradycji kulinarnych, z licznych siedzib najmożniejszej magnaterii. Wśród zup na Kresach królował barszcz, którego znano wiele rodzajów, jadano także zrazy, żeberka, gołąbki oraz szaszłyki, szlachetne ryby słodkowodne i grzyby. Nazwy potraw mącznych i wytrawnych wypieków można by długo wyliczać: kulebiaki, bliny, kibiny, cepeliny, czebureki, pampuszki, pieremiacze, sasznie.
Książka "Polska kuchnia regionalna. Kuchnia kresowa" - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2015 r.