Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 144 s. |
Wymiar: | 190x250 mm |
EAN: | 9788327431080 |
ISBN: | 978-83-2743-108-0 |
Data: | 2015-12-04 |
Opis książki:
Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta - pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki - jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich "deserów" należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka - wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz.
Książka "Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska" - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2015 r.