Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Troy |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 240 s. |
Wymiar: | 165x240 mm |
EAN: | 9788362976386 |
ISBN: | 978-83-6297-638-6 |
Data: | 2012-03-07 |
pozycja niedostępna
×
Opis książki:
Wielką zaletą polskiej kuchni jest jej zróżnicowanie regionalne. Każdy region ma swoje typowe potrawy, albo sposoby ich przyrządzania, które wynikają z charakterystyki regionu, związanej nie tylko z jego położeniem czy klimatem, ale także dostępnością produktów czy miejscowymi zwyczajami i tradycjami. Warto odkryć i poznać dania, które są przykładami kulinarnego folkloru i sprawią, że codzienne menu nabierze nowych smaków.W książce zamieszczono przepisy charakterystyczne dla siedmiu polskich regionów kulinarnych. Dzięki nim, niezależnie od miejsca zamieszkania, każdy będzie mógł poczuć w domu ulubione smaki wybranej kuchni regionalnej. Dania są bardzo zróżnicowane: od zupełnie prostych i łatwych do przyrządzenia, aż po bardziej wykwintne, które potrafią zaspokoić nawet najbardziej wyszukane podniebienia - każdy znajdzie coś dla siebie. Poszczególne rozdziały są opatrzone obszernym wstępem, pokazującym tło historyczne i kulturowe oraz przybliżającym specyfikę danego regionu.
Książka "Polska kuchnia regionalna" - Iwona Czarkowska, Andrzej Fiedoruk - oprawa twarda - Wydawnictwo Troy. Książka posiada 240 stron i została wydana w 2012 r.