Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów
Gosia Molska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Zwierciadło |
Rok wyd.: | 2017 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 260 s. |
Wymiar: | 220x280 mm |
EAN: | 9788365456960 |
ISBN: | 978-83-6545-696-0 |
Data: | 2017-11-08 |
Opis książki:
Polak Nie Nażarty to solidny kawał opowieści o polskiej kuchni oraz spora garść przepisów
Z podróży po Polsce i świecie często przywozimy wspomnienia potraw. Smakujemy doskonałe dania, których nigdy wcześniej nie mieliśmy okazji poznać. Chwalimy też często kuchnię obcych krajów, nie znając własnych kulinarnych tradycji.
Książka autorstwa Gosi Molskiej to nowoczesne i atrakcyjne kompendium polskiej kuchni wzbogacone o kilkadziesiąt sprawdzonych przepisów.
Autorka obszernie (choć z przymrużeniem oka) przybliża w niej, m.in. kuchnię mniejszości narodowych oraz regionalne produkty, opowiada o polskich kultowych słodyczach i najsłynniejszych bazarach. Znalazły się tu również ciekawostki o historii polskiej kuchni, kulinarne anegdoty, felietony o niezwykłych ludziach tworzących smakowite polskie specjały, rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi gwiazdami. W książce nie brakuje też rozrywki, która będzie pretekstem do zabawy dla całej rodziny, jak krzyżówka, kulinarny quiz oraz gra planszowa.
Polak Nie Nażarty to obowiązkowa pozycja na półce każdego, kto lubi dobrze skonsumować.
Gosia Molska - dziennikarka i podróżniczka kulinarna, producent kreatywny, scenarzystka i konsultantka kulinarnych show.
W TVP występowała w roli jurora w programie "Bake Off Ale Ciacho", jest gospodynią programu "Polska Molskiej", regularnie gotuje i prowadzi reportaże podróżniczo-kulinarne w "Pytaniu na Śniadanie". W stacji KUCHNIA+ prowadziła autorskie programy "Babeczki" (z Hanną Szymanderską jako współprowadzącą) i serię "Po-Smak Świata".
Stworzyła kilkanaście formatów kulinarnych (m.in. "Łapetyt" z Grzegorzem Łapanowskim). Jako konsultant kulinarny pracowała przy wielu programach, m.in. "Master Chef", "Top Chef", "Hell s Kitchen".
Jej największą pasją są podróże, a kulinaria traktuje jako podstawowy element życia, pozwalający zrozumieć inne kultury.
Książka "Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów" - Gosia Molska - oprawa twarda - Wydawnictwo Zwierciadło. Książka posiada 260 stron i została wydana w 2017 r.