Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo RM |
Rok wyd.: | 2011 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 80 s. |
EAN: | 9788372438690 |
ISBN: | 978-83-7243-869-0 |
Data: | 2011-01-25 |
Opis książki:
Nadszedł czas na to, by zrehabilitować pokrzywę! Roślina ta to nie tylko parzący chwast. Jest doskonałym sprzymierzeńcem ogrodnika - spryskiwanie lub podlewanie warzyw i kwiatów wywarami, naparami i maceratami z pokrzyw sprawia, że wzrasta ich odporność na choroby i ataki szkodników.
Pokrzywa może również zagościć w twoim jadłospisie. Zupa z tych parzących roślin, muffiny, naleśniki, suflety, ciastka są pyszne, zdrowe i łatwo je przygotować.
Z pokrzywy można także przygotować syropy, soki i napary, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm: pomagają leczyć m.in. choroby reumatyczne, dolegliwości żołądkowe i anginę. Mają też doskonały wpływ na naszą urodę - poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.
W książce znajdziesz: informacje o pokrzywie i jej właściwościach, omówienie znaczenia pokrzywy w ogrodnictwie, przepisy na gnojówkę, napar, wywar i macerat z pokrzyw, których używa się głównie w ogrodach ekologicznych, informacje dotyczące wpływu pokrzywy na zdrowie i urodę, przepisy kulinarne na dania z dodatkiem pokrzyw, liczne kolorowe zdjęcia.
Książka "Pokrzywa w ogrodzie i kuchni" - Guylaine Goulfier - oprawa miękka - Wydawnictwo RM. Książka posiada 80 stron i została wydana w 2011 r.