Piwo w kuchni i w aptece
o. Anselm Bilgri, Peter K. Kohler, Birgit Adam
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo M |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 168 s. |
Wymiar: | 160x230 mm |
EAN: | 9788372218001 |
ISBN: | 83-7221-800-5 |
Data: | 2005-03-11 |
Opis książki:
Piwo można stosować w kuchni na wiele sposobów: zupy, sosy, potrawy mięsne, rybne, desery czy wypieki nabierają zupełnie nowych walorów smakowych. W naszej książce zebraliśmy okazały wybór najróżniejszych benedyktyńskich przepisów. Wszystkie wiodą do znakomitych wyników, a ich wykonanie nie sprawia żadnych trudności. Obok interesujących receptur na smaczne dania książka ta zawiera wiele szczegółów dotyczących piwa, przedstawia jego lecznicze i kosmetyczne właściwości.
FRAGMENT
PRZEPISY
ZUPA PIWNA Z AMSTERDAMU
Składniki:
8 żółtek
150 g masła
1/2 l mocnego piwa (np. Bock)
1 butelka wina (Riesling)
4 kromki chleba tostowego
1 łyżka cukru
większa szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
W dużym garnku ostrożnie podgrzewając spienić żółtka z masłem, cukrem i†gałką muszkatołową. Dodać piwo i†wino.
Często mieszać, nie dopuścić do zagotowania.
Chleb tostowy pokroić w kostkę i opiec na maśle na brązowo. Użyć jako dodatku do zupy.
ZUPA PIWNA Z EMDEN
Składniki:
1/2 l mleka
60 g mączki sago
2 łyżki syropu z buraków cukrowych
1/2 l piwa
2 jajka
3 łyżki cynamonu
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mączkę sago zmieszać z gotującym sięmlekiem i odstawić na 15 minut. Dodać piwo z syropem i cukrem, zagotować. Rozdzielić jajka ń żółtka zmieszać w filiżance z odrobiną gorącej zupy i dodać do niej. Nie dopuścić do zagotowania. Białko ubić na sztywną pianę. Łyżeczką wykrawać małe kluseczki i kłaść na gorącą zupę. Kluseczki posypać cynamonem. Pozwolić całości naciągnąć aromatem pod przykryciem (ok. 5 min.). Zupę można również podawać jako chłodnik.
ZUPA PIWNA ZE SZWABII
Składniki:
1/2 l mleka
25 g mąki ziemniaczanej
1/2 l piwa słodowego (Malzbier)
1 żółtko
cukier
wiśniówka
1/2 kawałka kory cynamonowej
Przygotowanie:
Zagotować mleko z cynamonem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z zimną wodą, dodać do mleka i zagotować. Wlać piwo, mocno zagrzać, nie dopuścić do zagotowania. Dodać ostrożnie utarte żółtko. Doprawić cukrem i odrobiną wiśniówki.
ZUPA PIWNA Z KLUSECZKAMI JĘCZMIENNYMI
Składniki:
1/4 l rosołu
1/4 l śmietany
50 g masła
1/3 l jasnego piwa
1 średni ziemniak
3 żółtka
utarta skórka z połówki cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cukru
szczypta cynamonu
sól, pieprz
Składniki na kluseczki:
50 g masła
1 jajko
50 g drobno zmielonej mąki jęczmiennej
1 łyżka sezamu
szczypta zmielonego kolendru
Przygotowanie:
Piętnaście minut gotować rosół ze śmietaną, masłem, piwem i obranym, drobno posiekanym ziemniakiem. Dodać przyprawy, rozmieszać żółtko z odrobiną zupy, wlać, zupy już nie gotować.
Na kluseczki utrzeć masło z jajkiem, dodać mąki jęczmiennej i ziaren sezamu.
Przyprawić kolendrem. Łyżeczką wykrawać małe porcje, kłaść na gorącą wodę dla spęcznienia, a następnie do zupy. Zupę podawać udekorowaną śmietaną i cynamonem.
Książka "Piwo w kuchni i w aptece" - o. Anselm Bilgri, Peter K. Kohler, Birgit Adam - oprawa miękka - Wydawnictwo M.
Spis treści:
Przepisy z piwa - gotowanie, pieczenie i degustacja
Skąd się wzięło piwo w klasztorze?
Kronika z Andechs
Wszystko o piwie (z Andechs)
Piwowarstwo i kultura życia - z benedyktyńskiego punktu widzenia
Piwo pomaga w leczeniu
Piwo jest zdrowe
Piwo daje urodę
Piwo na zęby, skórę i włosy
Skorowidze
Małe ABC piwa
Przepisy od A-Z
Przepisy z piwem
Ciasto
Zupy
Mięso
Drób
Ryby
Dziczyzna
Sosy
Warzywa
Pasta
Desery
Napoje
Zdrowie
Uroda