Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański. Z dziejów łódzkiej gastronomii do 1918 roku
Mirosław Jaskulski
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Księży Młyn |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 228 s. |
Wymiar: | 205x290 mm |
EAN: | 9788377291658 |
ISBN: | 978-83-7729-165-8 |
Data: | 2012-12-05 |
Opis książki:
Książka Mirosława Jaskulskiego Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański, czyli z dziejów gastronomii łódzkiej do 1918 r. jest wyjątkowa, ponieważ po raz pierwszy w jednej publikacji przestawiona została szczegółowa historia gastronomii łódzkiej.Autor podzielił książkę na trzy części: Gastronomia w okresie przedrozbiorowym, Szynkarstwo łódzkie w pierwszej połowie XIX wieku, Gastronomia łódzka na przełomie XIX i XX wieku. Mirosław Jaskulski w przystępny i ciekawy sposób omawia zmiany, które na przestrzeni lat zachodziły w łódzkich karczmach, np. stosunek do klienta, zawartość menu, warunki sanitarne. Przedstawione zostały także osoby związane z gastronomią. Autor przygotował ich szczegółowy spis, znajdujący się na końcu książki.
Nie brakuje też ciekawostek, część z nich z pewnością zaskoczy czytelnika, jak np. śniadaniowe menu w lokalu ?Rektyfikacji Warszawskiej? (ul. Piotrkowska 10) z października 1898 roku: poniedziałek - żur na kiełbasie z ziemniakami (barszcz polski), wtorek - kołduny litewskie na bulionie, środa - golonka z grochem purée, czwartek i niedziela - flaki garnuszkowe z grzankami, piątek - ryba po żydowsku i pierogi leniwe, sobota - pierożki z mięsem.
Unikatowe zdjęcia, dopełniające całości, pozwolą czytelnikom przenieść się w czasie. Przeszłość została zatrzymana na czarno-białych fotografiach.
Książka "Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański. Z dziejów łódzkiej gastronomii do 1918 roku" - Mirosław Jaskulski - oprawa twarda - Wydawnictwo Księży Młyn. Książka posiada 228 stron i została wydana w 2012 r.