pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni

Grzyby - jadalne, trujące - zbieranie grzybów
Dane szczegółowe:
Wydawca: Kurpisz
Rok wyd.: 2007
Oprawa: miękka
Ilość stron: 184 s.
Wymiar: 145x205 mm
EAN: 9788389738967
ISBN: 978-83-8973-896-7
Data: 2008-11-18
pozycja niedostępna

Opis książki:

Czytelnik znajdzie w książce podstawowe informacje na temat historii wykorzystania grzybów przez człowieka, ich wartości odżywczej oraz właściwości leczniczych. Choć doceniamy walory smakowe grzybów, możliwości ich stosowania w leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych nie jest powszechnie znana. W medycynie Wschodu od wieków używano wielu gatunków grzybów, jednak w krajach zachodnich zainteresowanie nimi pojawiło się stosunkowo niedawno. chcąc przybliżyć te zagadnienia, autorzy zamieścili opis substancji, które decydują o właściwościach leczniczych, oraz scharakteryzowali gatunki mające korzystny wpływ na zdrowie. Krótko przedstawiono mechanizm oddziaływania poszczególnych substancji na organizm człowieka.
Omówione zostały również zasady przetwarzania grzybów w warunkach domowych. W książce zawarto ponadto podstawowe informacje o możliwości uprawy grzybów na działce lub w ogródku. Ponadto metody amatorskiej uprawy takich gatunków, jak boczniak, twardziak czy pierścieniak, co umożliwi Czytelnikom samodzielne wyhodowanie owocników, a następnie wykorzystanie ich w potrawach. Opisano również podstawowe zasady przygotowania i serwowania smacznych potraw grzybowych w sposób bezpiecznych dla zdrowia.
W książce znalazło się wiele przepisów na dania z grzybów uprawnych, przede wszystkim pieczarki, boczniaka i twardziaka, jak również grzybów leśnych. Przepisy pochodzą nie tylko z kuchni polskiej, lecz również innych części świata. Potrawy są bardzo zróżnicowane, dostosowane do indywidualnych upodobań smakowych i umiejętności kulinarnych, dlatego każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Książka "Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni" - Iwona Sas-Golak, Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski - oprawa miękka - Wydawnictwo Kurpisz. Książka posiada 184 stron i została wydana w 2007 r.