Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Literackie, WL |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 292 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788308054864 |
ISBN: | 978-83-0805-486-4 |
Data: | 2014-12-02 |
Opis książki:
Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Wywiady były publikowane w ?Twoim stylu? i audycji ?Droga przez Mąkę?, którą autor prowadzi w radiowej Dwójce. W książce mają jednak pełniejszą formę, a każdy z nich okraszony został ulubionym przepisem danego rozmówcy.Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich. To na swój sposób amatorzy, którzy przerośli nie jednego mistrza: restauratorka i dziennikarka Agnieszka Kręglicka; laurteatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego - Anne Aplebaum; twórca międzynarodowego ruchu Slow Food Carlo Petrini; Patricia Atkinson - Angielka, która osiadła we Francji by produkować wino; autorka Jedz, módl się, kochaj Elizabeth Gilbert; kucharz i bibliofil - Grzegorz Łapanowski; koneser wina Tomasz Kolecki-Majewicz i smakosz whisky Charles Maclean; osobista kucharka Mitterranda - Daniele Mazet-Delpeuch oraz Michel - prawnuk Auguste Escoffiera, najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku, który przed laty wspominał o istanieniu ?piatego smaku?. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszce. Zgodnie z językiem epoki nazywał to ?wyśmienitością?. Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. Według nich ?umami? jest smakiem ?pełnym?, ?domykającym? inne smaki.
Książka "Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu" - Łukasz Modelski - oprawa miękka - Wydawnictwo Literackie, WL. Książka posiada 292 stron i została wydana w 2014 r.