pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
E-book:

Osteoporoza

Dane szczegółowe:
Wydawca: PZWL
Format: epub, mobi
Ilość stron: 168 s.
Zabezpieczenie: plik z zabezpieczeniem watermark
EAN: 9788320060881
Data: 2025-03-25
29.00 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis e-booka:

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Liczbą zachorowań na osteoporozę systematycznie wzrasta. Przyczyniają się do tego niezdrowy tryb życia, przede wszystkim nieprawidłowy sposób żywienia, a także brak lub zbyt małe natężenie aktywności fizycznej oraz palenie tytoniu. Działania profilaktyczne, między innymi systematyczny wysiłek fizyczny oraz właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i witaminy D - składników niezbędnych do budowy kości.

W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Dużą część książki stanowią właściwie zbilansowane jadłospisy.

E-book „Osteoporoza” - Wydawca: PZWL. Cena 29.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.

Spis treści:

Wstęp – Mirosław Jarosz 9
Co rozumiemy przez osteoporozę – Mirosław Jarosz 11
Częstość występowania osteoporozy – Iwona Sajór, Mirosław Jarosz 16
Częstość występowania osteoporozy na świecie 18
Częstość występowania osteoporozy w Polsce 20
Czynniki wpływające na częstośc występowania osteoporozy 120
Złamania osteoporotyczne 126
Złamania kręgów 128
Złamanie kości udowej 28
Złamanie dalszego odcinka przedramienia 29
Porównanie częstości występowania osteoporozy z innymi chorobami przewlekłymi 29
Osteoporoza u mężczyzn 30
Osteoporoza dziecięca i młodzieńcza 131
Prognozy 32
Osteoporoza jako problem ekonomiczny 33
Przyczyny osteoporozy – Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik, Wioleta Respondek 34
Fizjologia kości 134
Żywienie a rozwój osteoporozy 37
Wapń 37
Fosfor 143
Witamina D 146
Inne składniki 50
Inne czynniki mogące mieć wpływ na rozwój osteoporozy 55
Palenie tytoniu 155
Aktywność fizyczna 56
Masa ciała 57
Menopauza 158
Czynniki genetyczne 158
Rasa 159
Hiperhomocysteinemia 59
Podsumowanie 59
Objawy kliniczne, diagnostyka, rozpoznanie – Mirosław Jarosz 62
Zasady prewencji osteoporozy – Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska 66
Wapń 68
Witamina D 69
Aktywność fizyczna 71
Prewencja a fazy życia 72
Wiek przedszkolny i szkolny 73
Osoby dorosłe 74
Osoby w podeszłym wieku 75
Podstawowe zasady leczenia osteoporozy – Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz 77
Szczegółowe zalecenia żywieniowe w leczeniu osteoporozy – Zofia Chwojnowska, Jadwiga Charzewska 86
Wapń 88
Witamina D 90
Białko 91
Potas, magnez 92
Fosfor 93
Witaminy 95
Praktyczne wskazówki do samooceny ryzyka rozwoju osteoporozy – Iwona Sajór 98
Indywidualna ocena ryzyka rozwoju osteoporozy 98
Kalkulator złamań 100
Jadłospisy zalecane przy zapobieganiu osteoporozie – Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 103
Wartość energetyczna – 2000 kcal/dobę 104
Wartość energetyczna – 2400 kcal/dobę 118
Jadłospisy zalecane przy leczeniu osteoporozy – Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka 133
Wartość energetyczna – 1800 kcal/dobę 134
Wartość energetyczna – 2200 kcal/dobę 148
Piśmiennictwo 162