Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Twój Styl |
Rok wyd.: | 2006 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 332 s. |
Wymiar: | 130x200 mm |
EAN: | 9788371634208 |
ISBN: | 83-7163-420-X |
Data: | 2006-11-15 |
Opis książki:
"Czerpiąc z własnych bogatych wspomnień i doświadczeń, Mallet opowiada historię zmiennych kolei losu pięciu podstawowych skłądników naszej codziennej diety. Jak do tego doszło, że pospolite jajko, oskarżone przez naukę o szerzenie chorób, stanęło na krawędzi wymarcia? Dlaczego wojna z bakteriami doprowadziła do kulturowego rozłamu pomiędzy Europą i Ameryką, a dalsze istnienie sera produkowanego z surowego mleka stanęło pod znakiem zapytania? Jak to sie stało, że tak tradycyjna strawa jak wołowina zostła wyklęta z naszych kuchni? Dlaczego nie możemy, tak jak ogrodnicy w czasach wiktoriańskich, uprawiać stu odmian groszku, i dlaczego pomidor sktuecznie stawił opór postępujących industrializacji żywności, podczas gdy niegdyś rośnie pospolite jabłko zanika w diecie zachodnich cywilizacji?
Książka "Ostatnia szansa, żeby dobrze zjeść" - Gina Mallet - oprawa miękka - Wydawnictwo Twój Styl. Książka posiada 332 stron i została wydana w 2006 r.