pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Oliwa i oliwki. W kuchni dla zdrowia i urody

Autor książki:

Gabriele Lehari

Dane szczegółowe:
Wydawca: RM
Rok wyd.: 2013
Oprawa: miękka
Ilość stron: 64 s.
Wymiar: 165x210 mm
EAN: 9788372438041
ISBN: 978-83-7243-804-1
Data: 2010-02-16
Cena wydawcy: 24.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Drzewo oliwne to wyjątkowa roślina uprawna. Jej owoce i wytwarzana z nich oliwa od tysięcy lat są cenionymi produktami spożywczymi wyróżniającymi się właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi. W przyrodzie występuje wiele różnorodnych odmian oliwek. Najbardziej charakterystycznymi ich cechami są kolor i wielkość. W tej książce opisano najbardziej typowe dostępne u nas odmiany. Oliwa z oliwek jest jedynym olejem spożywczym który jest wytwarzany z miąższu owocowego a nie z nasion roślinnych. To tłumaczy wyjątkowy w swoim rodzaju skład oliwy i wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych co wyjaśnia dlaczego oliwa z oliwek była określana płynnym złotem lub życiodajnym eliksirem. W książce omówione zostało zastosowanie oliwy i oliwek w kuchni - podane zostały przepisy na wyśmienite dania wegetariańskie mięsne rybne sosy sałatki i wypieki zawierające oliwki lub oliwę z oliwek oraz niezwykły wpływ jaki mają na nasz organizm składniki mineralne i witaminy zawarte w oliwkach i oliwie. Ważna też jest rola oliwy z oliwek dla poprawy urody jako podstawowego składnika maści i kremów które leczą i pielęgnują naszą skórę. Dla wielbicieli krajów śródziemnomorskich i ich kuchni którzy chcą wieść długie i zdrowe życie.

Książka "Oliwa i oliwki. W kuchni dla zdrowia i urody" - Gabriele Lehari - oprawa miękka - Wydawnictwo RM. Książka posiada 64 stron i została wydana w 2013 r.