Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | RM |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 64 s. |
Wymiar: | 165x210 mm |
EAN: | 9788372438041 |
ISBN: | 978-83-7243-804-1 |
Data: | 2010-02-16 |
Opis książki:
Drzewo oliwne to wyjątkowa roślina uprawna. Jej owoce i wytwarzana z nich oliwa od tysięcy lat są cenionymi produktami spożywczymi wyróżniającymi się właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi. W przyrodzie występuje wiele różnorodnych odmian oliwek. Najbardziej charakterystycznymi ich cechami są kolor i wielkość. W tej książce opisano najbardziej typowe dostępne u nas odmiany. Oliwa z oliwek jest jedynym olejem spożywczym który jest wytwarzany z miąższu owocowego a nie z nasion roślinnych. To tłumaczy wyjątkowy w swoim rodzaju skład oliwy i wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych co wyjaśnia dlaczego oliwa z oliwek była określana płynnym złotem lub życiodajnym eliksirem. W książce omówione zostało zastosowanie oliwy i oliwek w kuchni - podane zostały przepisy na wyśmienite dania wegetariańskie mięsne rybne sosy sałatki i wypieki zawierające oliwki lub oliwę z oliwek oraz niezwykły wpływ jaki mają na nasz organizm składniki mineralne i witaminy zawarte w oliwkach i oliwie. Ważna też jest rola oliwy z oliwek dla poprawy urody jako podstawowego składnika maści i kremów które leczą i pielęgnują naszą skórę. Dla wielbicieli krajów śródziemnomorskich i ich kuchni którzy chcą wieść długie i zdrowe życie.
Książka "Oliwa i oliwki. W kuchni dla zdrowia i urody" - Gabriele Lehari - oprawa miękka - Wydawnictwo RM. Książka posiada 64 stron i została wydana w 2013 r.