pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Poznańskie
Rok wyd.: 2024
Oprawa: Miękka ze skrzydełka
Ilość stron: 280 s.
EAN: 9788368263138
ISBN: 978-83-6826-313-8
Data:2024-09-18
Cena wydawcy: 49.90 zł zapowiedź

Opis książki:

Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.

Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych
miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?
Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma
ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje
dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach
regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością.

Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy
żywności ze wsi do miast.

Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.

Książka "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania" - Aleksandra Zaprutko-Janicka - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Poznańskie. Książka posiada 280 stron i została wydana w 2024 r.