Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania
Aleksandra Zaprutko-Janicka
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Poznańskie |
Rok wyd.: | 2024 |
Oprawa: | Miękka ze skrzydełka |
Ilość stron: | 280 s. |
EAN: | 9788368263138 |
ISBN: | 978-83-6826-313-8 |
Data: | 2024-10-08 |
Opis książki:
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.
Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych
miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?
Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma
ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje
dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach
regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością.
Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy
żywności ze wsi do miast.
Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
Książka "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania" - Aleksandra Zaprutko-Janicka - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Poznańskie. Książka posiada 280 stron i została wydana w 2024 r. Cena 32.70 zł. Zapraszamy na zakupy!