pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Od konsumpcji do konspiracji, czyli warszawskie lokale gastronomiczne 1939-1944

Autor książki:

Anna Strzeżek

Dane szczegółowe:
Wydawca: TRIO
Rok wyd.: 2012
Oprawa: miękka
Ilość stron: 232 s.
Wymiar: 145x205 mm
EAN: 9788374363068
ISBN: 978-83-7436-306-8
Data: 2012-08-08
Cena wydawcy: 32.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Gastronomia od zawsze pełniła ważną rolę w życiu społeczeństwa. Autorka pisząc książkę o gastronomii okupowanej Warszawy, za główny cel postawiła sobie uświadomienie czytelnikowi, że w trudnych wojennych czasach lokale gastronomiczne nie zaprzestały działalności. Wielu mieszkańców Warszawy jednak nie zrezygnowało z odwiedzania kin, rewii, lokali gastronomicznych i prowadzenia, choć w minimalnym stopniu, przedwojennego życia towarzyskiego. W tym czasie bary, restauracje, kawiarnie zaczęły pełnić dodatkowe funkcje (m.in. komórki konspiracyjne i „czarnorynkowa kawiarniana giełda”). Ciekawostką są też informacje dotyczące funkcjonowania lokali ”Nur für Polen” i „Nur für Deutsche”.

Książka "Od konsumpcji do konspiracji, czyli warszawskie lokale gastronomiczne 1939-1944" - Anna Strzeżek - oprawa miękka - Wydawnictwo TRIO. Książka posiada 232 stron i została wydana w 2012 r.

Spis treści:


Przedmowa 7

Rozdział 1. Gastronomia warszawska w dwudziestoleciu międzywojennym 9

Rozdział 2. Rozwój stołecznej gastronomii w latach 1939-1944 33

Działalność lokali gastronomicznych we wrześniu 1939 r. i w pierwszych miesiącach okupacji 33

Prawo niemieckie wobec warszawskich lokali gastronomicznych w teorii i praktyce 46

Niemieckie lokale gastronomiczne w okupowanej Warszawie 59

Rozwój lokali gastronomicznych „Nur für Polen” w Warszawie w okresie przedpowstaniowym 76

Rozdział 3. „Warszawa i warszawka”. Klienci stołecznych zakładów gastronomicznych 127

Rozdział 4. Od pokrzepienia serc do konspiracji. Funkcje stołecznych lokali gastronomicznych w codziennej egzystencji warszawiaków 143