Od konsumpcji do konspiracji, czyli warszawskie lokale gastronomiczne 1939-1944
Anna Strzeżek
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | TRIO |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 232 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788374363068 |
ISBN: | 978-83-7436-306-8 |
Data: | 2012-08-08 |
Opis książki:
Gastronomia od zawsze pełniła ważną rolę w życiu społeczeństwa. Autorka pisząc książkę o gastronomii okupowanej Warszawy, za główny cel postawiła sobie uświadomienie czytelnikowi, że w trudnych wojennych czasach lokale gastronomiczne nie zaprzestały działalności. Wielu mieszkańców Warszawy jednak nie zrezygnowało z odwiedzania kin, rewii, lokali gastronomicznych i prowadzenia, choć w minimalnym stopniu, przedwojennego życia towarzyskiego. W tym czasie bary, restauracje, kawiarnie zaczęły pełnić dodatkowe funkcje (m.in. komórki konspiracyjne i „czarnorynkowa kawiarniana giełda”). Ciekawostką są też informacje dotyczące funkcjonowania lokali ”Nur für Polen” i „Nur für Deutsche”.
Książka "Od konsumpcji do konspiracji, czyli warszawskie lokale gastronomiczne 1939-1944" - Anna Strzeżek - oprawa miękka - Wydawnictwo TRIO. Książka posiada 232 stron i została wydana w 2012 r.
Spis treści:
Przedmowa 7
Rozdział 1. Gastronomia warszawska w dwudziestoleciu międzywojennym 9
Rozdział 2. Rozwój stołecznej gastronomii w latach 1939-1944 33
Działalność lokali gastronomicznych we wrześniu 1939 r. i w pierwszych miesiącach okupacji 33
Prawo niemieckie wobec warszawskich lokali gastronomicznych w teorii i praktyce 46
Niemieckie lokale gastronomiczne w okupowanej Warszawie 59
Rozwój lokali gastronomicznych „Nur für Polen” w Warszawie w okresie przedpowstaniowym 76
Rozdział 3. „Warszawa i warszawka”. Klienci stołecznych zakładów gastronomicznych 127
Rozdział 4. Od pokrzepienia serc do konspiracji. Funkcje stołecznych lokali gastronomicznych w codziennej egzystencji warszawiaków 143