pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Obżartuchy i opilce. Przewodnik po stołach...

Autor książki:

Jacek Komuda

Dane szczegółowe:
Wydawca: Fabryka Słów
Rok wyd.: 2024
Oprawa: miękka
Ilość stron: 480 s.
Wymiar: 195x125 mm
EAN: 9788367949972
ISBN: 978-83-6794-997-2
Data: 2024-08-27
46.60 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis książki:

Co myślisz, gdy słyszysz kuchnia staropolska Wiadomo, karczma U Sarmaty na wakacjach w Borach Tucholskich. Bigos. Placek po zbójnicku. I te kluski, które babcia robiła w niedzielę. Tyle tylko, że to wszystko nie ma nic wspólnego z tym, jak jadali nasi przodkowie. A to, jak jadali, odzwierciedlało też to, jak żyli. Wyrusz z Jackiem Komudą w fascynującą podróż. Kulinarną, geograficzną, historyczną. Posłuchaj o tym, jak wyglądało życie, poczuj, co płynęło w żyłach naszych przodków. Bo półmiski i garnki to tylko pretekst. To będzie podróż przez żołądek do wiedzy. "Średnio co sto lat, kuchnia polska zmieniała gruntownie oblicze. Zmieniała, bo stawały się dostępne nowe potrawy, dodatki, przyprawy. Jedne składniki odchodziły do rezerwatów, jak głuszce, niedźwiedzie. Inne pojawiały, jak ryż, cukier w powszechnym użyciu. Wydobądźmy zatem na światło dzienne te potrawy, które i dziś mogą znaleźć się na stole każdego z nas. Zapraszam do podwójnego przewodnika geograficznego i kulinarnego, w którym jak rodzynki w cieście znaleźć można miejsca i obiekty, których nie opisano w zwykłych bedekerach. I zabytki kuchni, które możemy dzisiaj bez większych kłopotów odtworzyć z dostępnych składników.

Książka "Obżartuchy i opilce. Przewodnik po stołach..." - Jacek Komuda - oprawa miękka - Wydawnictwo Fabryka Słów. Książka posiada 480 stron i została wydana w 2024 r. Cena 46.60 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.