Tytuł książki:
Obowiązki i odpowiedzialność przedsiębiorcy sektora spożywczego podlegającego kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Autor książki:
Barbara Jackiewicz
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 84 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788374264976 |
ISBN: | 978-83-7426-497-6 |
Data: | 2014-04-09 |
pozycja niedostępna
×
Opis książki:
Zapisy w prawie żywnościowym nie zawsze jednoznacznie i wprost formułują obowiązek, któremu musi sprostać przedsiębiorca. Jak bowiem rozumieć stosowane w rozporządzeniach zwroty typu: ?tam gdzie to konieczne, tam gdzie to niezbędne, tam gdzie to stosowne; warunki konieczne, właściwe do zapewnienia bezpieczeństwa żywności? itp.? Nowe podejście do kwestii odpowiedzialności za bezpieczeństwo żywności zapisane w obowiązujących aktach prawnych wymaga od przedsiębiorcy dużej wiedzy i świadomego działania.Pierwszy poziom kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności obowiązany jest zapewnić przedsiębiorca w ramach kontroli wewnętrznej (samokontroli), natomiast urzędowa kontrola sprawowana przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej tworzy drugi poziom kontroli.
Książka "Obowiązki i odpowiedzialność przedsiębiorcy sektora spożywczego podlegającego kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej" - Barbara Jackiewicz - oprawa miękka - Wydawnictwo Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr. Książka posiada 84 stron i została wydana w 2008 r.