Obalamy mity o niezdrowym jedzeniu. Cała prawda na talerzu
Suzanne Schäfer
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Vital |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 232 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788364278907 |
ISBN: | 978-83-6427-890-7 |
Data: | 2015-11-25 |
Opis książki:
Żyjemy w świecie, w którym w zastraszającym tempie mnoży się liczba nietolerancji pokarmowych i alergii. Jednocześnie wciąż wzrasta ilość produktów przeznaczonych dla osób nimi dotkniętych. Czy mamy do czynienia z jedyną w swoim rodzaju pandemią? A może ktoś świadomie wprowadza nas w błąd widząc w tym szansę na duży zysk? Jak to możliwe, że nagle niemal całe społeczeństwo wykształciło nietolerancję na gluten i inne związki?
Odpowiedzi udziela dziennikarka naukowa zajmująca się problematyką mitów zdrowotnych i żywieniowych. Przeprowadziła ona śledztwo z medycznej, psychologicznej i socjologicznej perspektywy, co pozwoliło jej spojrzeć na prezentowany temat całościowo. Jednocześnie udowodniła niezbicie, że wiele legend o niezdrowym jedzeniu jest jedynie bajkami.
Dzięki tej książce dowiesz się, kto kryje się za produktami oznaczonymi pozornie sprzyjającymi zdrowiu hasłami w stylu "wolne od" - albo "dla osób z nietolerancją". Zrozumiesz również, że nie istnieją żadne uzasadnienia horrendalnych cen, jakie one osiągają. Zarówno my, jak i nasi najbliżsi dajemy się złapać w pułapkę strachu przed pożywieniem, które ma rzekomo zabójcze właściwości. Wiele osób płaci krocie za pokarm mający chronić ich przed skutkami spożywania konkretnych związków spożywczych. Tymczasem wiele nietolerancji nie wynika z rzeczywistego stanu ciała, ale z mylnych przekonań. Autorka ujawnia mechanizm powstawania mitów chorobowych i obnaża działalność osób (jak również organizacji), które świadomie podsycają przerażenie konsumentów dla własnych korzyści.
Czy pozwolisz się nabić w butelkę?
Książka "Obalamy mity o niezdrowym jedzeniu. Cała prawda na talerzu" - Suzanne Schäfer - oprawa miękka - Wydawnictwo Vital. Książka posiada 232 stron i została wydana w 2015 r.