pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

O wypalaniu wódki i o warzeniu piwa

Autor książki:

Józef Bełza

Dane szczegółowe:
Wydawca: Volumina pl
Rok wyd.: 2017
Oprawa: twarda
Ilość stron: 487 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788378676935
ISBN: 978-83-7867-693-5
Data: 2017-05-24
pozycja niedostępna

Opis książki:

Józef Bełza był chemikiem i wykładowcą Instytutu Gospodarstwa Wiejskiego w Marymoncie. Poproszony o stworzenie podręcznika dla swoich słuchaczy napisał Zasady technologii chemicznej gospodarskiej. Niestety nie znalazły się fundusze na wydanie podręcznika w takim kształcie, więc autor przepisał go w sposób, który pozwolił wypuścić dzieło na komercyjny rynek. Dodał najznakomitsze przepisy na wszelakie alkohole oraz praktyczne porady dla domorosłych gorzelników i piwowarów. Książka dzieli się na dwa tomy: O wypalaniu wódki i O warzeniu piwa. Oba tomy traktują o składnikach używanych w gorzelnictwie, ich jakości i sposobie pozyskiwania. Czytelnik odnajdzie tu także wskazówki dotyczące sprzetu i konserwacji linii produkcyjnej, a także szczegółowy opis najczęściej popełnianych przez gorzelników błędów. Procesy fermentacyjne alkoholu zostały podane w bardzo prosty i obrazowy sposób. Dzięki temu książka ma wciąż użytkowy charakter. Jest to nie tylko kompendium wiedzy gorzelniczej, ale i dzieło zachowujące pamięć o starej tradycji polskiego przemysłu wódczanego i browarnictwa, która przegrywa z automatyzacją produkcji i komercjalizacją sprzedaży. Ta pozycja bez wątpliwości zainteresuje zarówno zawodowców, jak i amatorów.

Książka "O wypalaniu wódki i o warzeniu piwa" - Józef Bełza - oprawa twarda - Wydawnictwo Volumina pl. Książka posiada 487 stron i została wydana w 2017 r.