Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Volumina pl |
Rok wyd.: | 2011 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 207 s. |
Wymiar: | 165x240 mm |
EAN: | 9788362905713 |
ISBN: | 978-83-6290-571-3 |
Data: | 2012-06-15 |
Opis książki:
Józef Bełza był chemikiem i wykładowcą Instytutu Gospodarstwa Wiejskiego w Marymoncie. Poproszony o stworzenie podręcznika dla swoich słuchaczy napisał Zasady technologii chemicznej gospodarskiej. Niestety nie znalazły się fundusze na wydanie podręcznika w takim kształcie, więc autor przepisał go w sposób, który pozwolił wypuścić dzieło na komercyjny rynek. Dodał najznakomitsze przepisy na wszelakie alkohole oraz praktyczne porady dla domorosłych gorzelników i piwowarów. Książka dzieli się na dwa tomy: O wypalaniu wódki i O warzeniu piwa. Oba tomy traktują o składnikach używanych w gorzelnictwie, ich jakości i sposobie pozyskiwania. Czytelnik odnajdzie tu także wskazówki dotyczące sprzętu i konserwacji linii produkcyjnej, a także szczegółowy opis najczęściej popełnianych przez gorzelników błędów. Procesy fermentacyjne alkoholu zostały podane w bardzo prosty i obrazowy sposób. Dzięki temu książka ma wciąż użytkowy charakter.
Książka "O wypalaniu wódki i o warzeniu piwa" - Józef Bełza - oprawa twarda - Wydawnictwo Volumina pl. Książka posiada 207 stron i została wydana w 2011 r.