Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Volumina pl |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 162 s. |
Wymiar: | 240x170 mm |
EAN: | 9788378679936 |
ISBN: | 978-83-7867-993-6 |
Data: | 2015-07-11 |
Opis książki:
Jan Nepomucen Kurowski był agronomem, zajmował się pisaniem podręczników z dziedziny gospodarowania wiejskiego. Stworzył szereg dzieł mających wspomagać gospodarzy w zmaganiu się z codziennymi problemami związanymi z utrzymaniem ziemi, zwierząt i przetwórstwem płodów rolnych. Zauważywszy brak stosownej publikacji na rynku księgarskim, postanowił napisać O warzeniu piwa. Książkę tę poświęcił najważniejszym zasadom uwarzenia dobrego słodu z ziaren i opisaniu podstawowych błędów przy tym popełnianych. Zwraca też uwagę na szczególne właściwości zdrowotne piwa, które ma wspomagać leczenie wielu przykrych dolegliwości, a mniej posiada "ubocznych" skutków niż picie wódki. Kompleksowo ujmuje zagadnienia piwowarstwa dając ogrom zaleceń i dobrych rad, które podać pragnie w sposób zrozumiały, uznając Dokładną naukę warzenia piwa Schmidta za zbyt skomplikowaną dla przeciętnego gospodarza. Podręcznik ten z pewnością zainteresuje niejednego birofila.
Książka "O warzeniu piwa. Reprint wydania z 1837 r." - Jan N. Kurowski - oprawa twarda - Wydawnictwo Volumina pl. Książka posiada 162 stron i została wydana w 2015 r.