Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Uniwersytet Mikołaja Kopernika |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 311 s. |
Wymiar: | 145x210 mm |
EAN: | 9788323109266 |
ISBN: | 83-231-0926-5 |
Data: | 2001-01-29 |
Cena wydawcy: 24.00 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Jedyna znana światu antycznemu w kręgu kultury śródziemnomorskiej książka kucharska jest bezcennym zabytkiem piśmiennictwa rzymskiego. Jej autorstwo przypisuje się Markowi Gawiuszowi, zwanemu Apicjuszem, wielkiemu smakoszowi, żyjącemu na przełomie er.
Książka "O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć" - Apicjusz - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytet Mikołaja Kopernika.
Spis treści:
Apicjusz, O sztuce kulinarnej
Zapobiegliwy kucharz *O potrawach z siekanego mięsa *O potrawach z warzyw *O potrawach różnych *O potrawach z warzyw strączkowych *O potrawach z drobiu *O potrawach wykwintnych *O potrawach z czworonogów *O potrawach z fauny morskiej *O sosach do ryb *Identyfikacja roślin i przypraw pochodzenia roślinnego u Apicjusza *Wykaz miar rzymskich
Zapobiegliwy kucharz *O potrawach z siekanego mięsa *O potrawach z warzyw *O potrawach różnych *O potrawach z warzyw strączkowych *O potrawach z drobiu *O potrawach wykwintnych *O potrawach z czworonogów *O potrawach z fauny morskiej *O sosach do ryb *Identyfikacja roślin i przypraw pochodzenia roślinnego u Apicjusza *Wykaz miar rzymskich