pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć

Autor książki:

Apicjusz

Dane szczegółowe:
Wydawca: Uniwersytet Mikołaja Kopernika
Oprawa: miękka
Ilość stron: 311 s.
Wymiar: 145x210 mm
EAN: 9788323109266
ISBN: 83-231-0926-5
Data:2001-01-29
Cena wydawcy: 24.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Jedyna znana światu antycznemu w kręgu kultury śródziemnomorskiej książka kucharska jest bezcennym zabytkiem piśmiennictwa rzymskiego. Jej autorstwo przypisuje się Markowi Gawiuszowi, zwanemu Apicjuszem, wielkiemu smakoszowi, żyjącemu na przełomie er.

Książka "O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć" - Apicjusz - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytet Mikołaja Kopernika.

Spis treści:

Apicjusz, O sztuce kulinarnej
Zapobiegliwy kucharz *O potrawach z siekanego mięsa *O potrawach z warzyw *O potrawach różnych *O potrawach z warzyw strączkowych *O potrawach z drobiu *O potrawach wykwintnych *O potrawach z czworonogów *O potrawach z fauny morskiej *O sosach do ryb *Identyfikacja roślin i przypraw pochodzenia roślinnego u Apicjusza *Wykaz miar rzymskich