Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 108 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788309010852 |
ISBN: | 978-83-0901-085-2 |
Data: | 2012-08-21 |
Cena wydawcy: 31.50 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
W ciągu ostatnich kilku lat w technologii uprawy pieczarki zaszło bardzo wiele zmian. Obecnie dominuje technologia uprawy pieczarki na podłożu fazy III, które często jest ładowane mechanicznie, w dużych obiektach liczących co najmniej kilkanaście hal uprawowych. Produkcja prowadzona jest przez cały rok. Sytuacja ta istotnie zmieniła zagrożenie stratami powodowanymi przez choroby i szkodniki. Znacznie zmniejszyła się liczba patogenów zagrażających uprawie pieczarki. Znaczenie gospodarcze ma tylko kilka chorób, bardzo zmalała także liczba groźnych szkodników. Jednak duża koncentracja produkcji i malejące zyski spowodowały, że straty są znacznie dotkliwsze. Konieczna jest również rezygnacja z pestycydów stosowanych zarówno na choroby, jak i szkodniki zgodnie z dążeniem do produkcji zdrowej żywności. Jednocześnie pojawiły się nowe możliwości ograniczania strat przez prowadzenie dezynfekcji w okresie uprawy. Te wszystkie zmiany uwzględnia niniejsze opracowanie. Jego głównym przesłaniem jest zmiana podejścia do problemu, które polega na zaniechaniu zwalczania patogenów na rzecz zapobiegania ich rozwojowi w obiektach produkcyjnych i powodowanym przez nie stratom.Ze Wstępu
Książka "Nowa ochrona pieczarki" - Nikodem Sakson - oprawa miękka - Wydawnictwo Państwowe Rolnicze i Leśne. Książka posiada 108 stron i została wydana w 2012 r.