pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Nobel dla papryki

Autor książki:

Tadeusz Olszański

Dane szczegółowe:
Wydawca: Studio Emka
Rok wyd.: 2011
Oprawa: twarda
Ilość stron: 128 s.
Wymiar: 150x220 mm
EAN: 9788362304226
ISBN: 978-83-62304-22-6
Data: 2011-06-07
Cena wydawcy: 20.67 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z niewielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty - jak tyś to zrobił - skłoniły mnie do napisania książki. Nobel dla papryki nie był zwykłą książką kucharską. Oprócz najważniejszych przepisów napisałem bowiem o węgierskiej sztuce kulinarnej i jej tajnikach dosłownie od kuchni. I o tym, za co profesor Albert Szentgyörgyi w 1937 roku, jako pierwszy węgierski uczony, dostał nagrodę Nobla! No i książka zrobiła karierę, ukazała się w kilku nakładach, w ponad 100 tysiącach egzemplarzy! A że madziarska kuchnia ciągle jest pyszna oraz chwalona przez tych, którzy odwiedzają bądź przejeżdżają przez Węgry i tęsknią za tamtymi smakami - wznowienie, a właściwie nowa wersja Nobla dla papryki, spełni ich oczekiwania. Dzięki 75 najważniejszym i osobiście sprawdzonym przepisom węgierskich potraw! Od gulaszu po naleśniki Gundela. Jó étvágyat, czyli smacznego! Tadeusz Olszański

Książka "Nobel dla papryki" - Tadeusz Olszański - oprawa twarda - Wydawnictwo Studio Emka. Książka posiada 128 stron i została wydana w 2011 r.