Tytuł książki:
(Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego |
Rok wyd.: | 2020 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 352 s. |
EAN: | 9788378659051 |
ISBN: | 978-83-7865-905-1 |
Data: | 2020-02-02 |
Cena wydawcy: 37.80 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Książka udanie wpisuje się w coraz szerszy nurt opracowań, dla których osią, pretekstem i głównym tematem jest antropologicznie rozumiana kategoria "pożywienia" oraz związane z nią konotacje. Po latach dość swoistego negliżowania problematyki jedzenia jako ważnego, ale "przezroczystego", elementu kultury i wpisywania jej przede wszystkim w kontekst sfery techniczno-użytkowej (materialnej) od dwóch przeszło dekad food studies stają się pełnoprawną dziedziną nauk humanistycznych i społecznych - przede wszystkim socjologii, antropologii społeczno-kulturowej i kulturoznawstwa.
Książka "(Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku" - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego. Książka posiada 352 stron i została wydana w 2020 r.