Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie
Alain Ducasse, Christophe Saintagne, Paule Neyrat
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Dwie Siostry |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 380 s. |
Wymiar: | 190x245 mm |
EAN: | 9788364347375 |
ISBN: | 978-83-6434-799-3 |
Data: | 2016-10-13 |
Opis książki:
Przepisy najsłynniejszego kucharza świata po raz pierwszy w Polsce!
Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia - trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż dwadzieścia jeden. Propaguje gotowanie naturalne i odpowiedzialne. "Dziś - mówi - gdy pleni się marnotrawstwo i króluje hodowla przemysłowa, narzuca mi się kuchnia zwrócona ku naturze. Zdrowa, z zasadami, prawdziwa, sezonowa, zaangażowana".
Wraz z byłym szefem kuchni swoich restauracji Christophe em Saintagne em i dietetyczką Paule Neyrat Ducasse przełożył tę wizję na 150 pogrupowanych według pór roku prostych, zdrowych i smacznych przepisów uzupełnionych o praktyczne porady dotyczące żywienia i informacje o produktach sezonowych.
Znajdziecie tu potrawy klasyczne, takie jak kura z rosołu, i zaskakujące, jak lody ze szczawiu, imponującego ananasa pieczonego na rożnie i skromne omlety, sycące dania główne i lekkie przystawki, delikatne zupy, pyszne desery, przetwory i pasty.
To kuchnia z zasadami, ale bez wyrzeczeń. Zdrowa, ale bez dietetycznych nakazów i zakazów. Prosta, codzienna i dla każdego, ale z francuską fantazją. A "kluczowymi słowami - jak mówi sam autor - są tu "przyjemność" i "zadowolenie".
Książka "Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie" - Alain Ducasse, Christophe Saintagne, Paule Neyrat - oprawa twarda - Wydawnictwo Dwie Siostry. Książka posiada 380 stron i została wydana w 2016 r.