pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Nastolatek i jedzenie Przewodnik dla rodziców i terapeutów

Autor książki:

Dorota Maria Sikora

Dane szczegółowe:
Wydawca: psychologiadziecka.org
Rok wyd.: 2024
Oprawa: Miękka ze skrzydełka
Ilość stron: 192 s.
EAN: 9788367874892
ISBN: 978-83-6787-489-2
Data:2024-11-18
Cena wydawcy: 59.00 zł zapowiedź

Opis książki:

Problemy z jedzeniem u nastolatków to temat bardzo ważny, ale jednocześnie zaniedbany. Najwięcej opieki w tym zakresie otrzymują aktualnie małe dzieci. Młodzież natomiast pozostaje z problemem sama, głównie dlatego, że brakuje psychologów specjalizujących się w pracy z nastolatkami z zaburzeniami odżywiania przebiegającymi bez zniekształceń w obrazie ciała (m.in. z ARFID).

Nastolatek i jedzenie. Przewodnik dla terapeutów i rodziców to pierwsza publikacja na polskim rynku wydawniczym opisująca skuteczne narzędzia do pracy z nastolatkami jedzącymi wybiórczo i z nadmierną masą ciała. Udziela konkretnych wskazówek dotyczących przeprowadzenia wywiadu z nastoletnim pacjentem i jego rodzina oraz pozwala zaplanować poszczególne etapy terapii. Zawiera tez rozdział skierowany do rodziców
W środku:
- Jedzenie i jego funkcje w życiu człowieka
- Nastolatek i problemy z jedzeniem
- Oddziaływania psychologa w pracy z nastolatkiem jedzącym wybiórczo, w tym z ARFID
- Skuteczne narzędzia i techniki pracy z nastolatkiem z nadmierną masą ciała
- Diagnoza i leczenie problemów z jedzeniem. Dla rodziców nastolatka
"Optymalne style to jedzenie intuicyjne i uważne. Jedzenie intuicyjne (jako element uważnego jedzenia) to skupienie na uczuciach głodu i sytości jako wyznacznikach wyborów żywieniowych. Wyklucza jedzenie z powodów emocjonalnych i restrykcje żywieniowe. Tymczasem uważne jedzenie to świadome koncentrowanie się na jedzeniu, bez jego oceniania. Polega na słuchaniu sygnałów płynących z organizmu oraz odczytywaniu i reagowaniu na jego potrzeby. Istotne jest, by nauczyć się odróżniać uczucie głodu od sytości, budować świadomość własnych potrzeb żywieniowych oraz wdrażać uważność na każdym etapie związanym z odżywianiem, od planowania, robienia zakupów, poprzez gotowanie, aż do konsumowania."

Książka "Nastolatek i jedzenie Przewodnik dla rodziców i terapeutów" - Dorota Maria Sikora - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo psychologiadziecka.org. Książka posiada 192 stron i została wydana w 2024 r.