Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2011 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 224 s. |
Wymiar: | 165x205 mm |
EAN: | 9788377087725 |
ISBN: | 978-83-7708-772-5 |
Data: | 2011-02-01 |
Opis książki:
Aquae vitae to po łacinie woda życia termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. W Polsce przyjął się pod nieco zniekształconą nazwą okowita którą określano wódki produkowane według własnych receptur. Z kolei etymologię słowa wódka można wywodzić do wody ale pierwotnie mianem tym określano wody lecznicze mające służyć zachowaniu zdrowia i urody. Później słowo wódka objęło znaczeniem alkoholowe wyciągi które miały leczyć wszelkie dolegliwości oraz wódki woniejące czyli pachnące. Alkohol wytwarzano głównie z zacierów żytnich lub owocowych i łączono z ziołami kwiatami pestkami nasionami warzywami i olejkami. Początkowo techniki produkcji nalewek najlepiej opanowali mnisi. Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich. Dziś znamy przeszło sześćset gatunków wódek i na różnego rodzaju prezentacjach stale pojawiają się nowe smaki. Od agrestówki absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych sprawdzonych przepisów.
Książka "Nalewki. Ponad 100 przepisów" - Elżbieta Adamska - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 224 stron i została wydana w 2011 r.