Najnowsza Kuchnia. Piekarnia i Cukiernia. Wytworna i Gospodarska
Marta Norkowska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Graf-ika |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 656 s. |
Wymiar: | 150x220 mm |
EAN: | 9788361889885 |
ISBN: | 978-83-61889-88-5 |
Data: | 2015-03-06 |
Opis książki:
Dwa tomy w jednym woluminie: Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1249 przepisów gospodarskich, uwzględnieniem kuchni jarskiej cz. 1 oraz Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska Najnowszej kuchni cz. 2
Reprint wydania z 1904 i 1908 roku
Do Czytelniczek!
Wydając tą książkę miałam na celu, aby nasze młode gospodynie znalazły w niej poradę i pomoc, oraz ażeby stać się ona mogła podręcznikiem dla tych Pań doświadczonych i gospodyń wytrawnych, które rozumieją potrzebę urozmaicenia kuchni domowej. Nie ma bowiem nic gorszego w kuchni jak jednostajność, która często jest powodem wstrętu i przesytu. Mając to na uwadze, do potraw ogólnie znanych dodałam znaczną liczbę przepisów wykwintnych, wskazując nadto przy każdej potrawie sposób jej podawania. Bo jak najpiękniejsza kobieta przez strój nieodpowiedni i niegustowny ujmuje sobie powabu, tak też najsmaczniejsza potrawa traci na wartości, gdy podaje się ją w niestosownym garniturze lub sosie…
M. Norkowska
Książka "Najnowsza Kuchnia. Piekarnia i Cukiernia. Wytworna i Gospodarska" - Marta Norkowska - oprawa twarda - Wydawnictwo Graf-ika. Książka posiada 656 stron i została wydana w 2015 r. Cena 61.63 zł. Zapraszamy na zakupy!
Spis treści:
Tom I.
Podział i rozpoznawanie mięsa, dobre rady, sosy, zupy (ciepłe, zimne, postne), dodatki do zup; ciasta do pasztetów i pasztety, ryby i raki, ryby morskie, wołowina, cielęcina, baranina, wieprzowina, drób, dzika zwierzyna, jarzyny potrawy mączne, jaja i omlety, sałaty, kompoty, leguminy gorące i zimne, pierożki, torty i ciasta,, biszkopty, pączki i faworki, kremy, galarety i wszystko czego dusza zapragnie…
Tom II.
Przygotowanie i pieczenie różnego pieczywa niesłodkiego: chleby, bułki, rogale Ciasta drożdżowe słodkie; ciasta parzone, kruche, francuskie i biszkoptowe, ciasta migdałowe i śmietanowe, torty i mazurki, pierniki, marcepany…