Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Naukowe UAM |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 339 s. |
Wymiar: | 175x245 mm |
EAN: | 9788323219682 |
ISBN: | 978-83-232-1968-2 |
Data: | 2001-02-05 |
Cena wydawcy: 51.90 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Podręcznik dla studentów chemii, biologii, chemii bioorganicznej, biotechnologii i biologii molekularnej oraz dla młodych pracowników nauki.
Książka "Na pograniczu chemii i biologii. Tom 21" - Henryk Koroniak, Jan Barciszewski (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe UAM. Książka posiada 339 stron i została wydana w 2008 r.
Spis treści:
Przedmowa
Część pierwsza: CHEMIA ORGANICZNA
Katarzyna , Krzysztof Kurzak
Kompleksy metali z czterodonorowymi zasadami Schiffa
Krzysztof Bisz, Krzysztof Kurzak
Kompleksy manganu(III) z czterodonorowymi zasadami Schiffa
Tomasz Janeczko, Jadwiga Dmochowska-Gładysz, Edyta Kostrzewa-Susłow
Znaczenie chiralności w przyrodzie
Łukasz Górecki
Pochodne alkaloidów chinolinowych stosowane jako dyskryminatory chiralności
Dorota Tuwalska, Beata Liberek, Andrzej Wiśniewski
Synteza i zastosowanie kwasów (3-amino-2,3-dideoksyheksopiranozyd metylu)uronowych
Jolanta Kolińska, Jolanta Sokołowska
Nowe barwniki naftoilenobenzimidazolonowe jako fotoinicjatory polimeryzacji wolnorodnikowej
Anna Masek, Marian Zaborski
Pochodne flawonoidów jako substancje przeciwstarzeniowe w elastomerach
Edyta Kostrzewa-Susłow, Jadwiga Dmochowska-Gładysz, Tomasz Janeczko
Przyswajanie i metabolizm flawonoidów
Edyta Kostrzewa-Susłow, Jadwiga Dmochowska-Gładysz, Tomasz Janeczko
Rola flawonoidów w organizmach roślinnych
Część druga: CHEMIA NIEORGANICZNA
Agnieszka Sobczak, Małgorzata I. Szynkowska, Ewa Leśniewska
Hydroksyapatytowe materiały powłokowe na podłożach metalicznych
Agnieszka Makara, Zbigniew Wzorek
Otrzymywanie tripolifosforanu sodu (TPFS) metodą jednostopniową
Emilia Zarudzka
Wykorzystanie kwaśnego ługowania do chemicznej obróbki rud węglanowych
Juliusz Adamski, Jolanta Kochana, Andrzej Parczewski
Zastosowanie warstw T1O2 w konstrukcji bioczujników
Paweł Lochyński, Bogdan Szczygieł
Elektropolerowanie stali typu 304 w warunkach potencjostatycznych dla zastosowań w przemyśle spożywczym
Część trzecia: CHEMIA FIZYCZNA
Beata Zadykowicz
Bioluminescencja
Paweł Bernard, Elżbieta Szostak, Anna Migdał-Mikuli
Badanie przejść fazowych w [Sr(DMSO)6](C104)2 metodą skaningowej kalo-rymetrii różnicowej
Anna Baran, Małgorzata Barańska
Zastosowanie techniki SERS i FT-Raman do analizy spektroskopowej naturalnego barwnika roślinnego alizaryny
Katarzyna M. Marzec, Leonard M. Proniewicz
Charakterystyka wybranych monoterpenoidów - spektroskopia oscylacyjna i DFT
Część czwarta: CHEMIA BIOORGANICZNA
Małgorzata Szafarska, Agnieszka Solarz, Renata Wietecha-Posłuszny, Michał Woźniakiewicz, Paweł Kościelniak
Kryminalistyczne badania dokumentów ekstrakcja atramentów drukarkowych z papieru
Aneta Garbacik, Renata Wietecha-Posłuszny, Michał Woźniakiewicz, Paweł Kościelniak
Zastosowanie ekstrakcji wspomaganej mikrofalami do wyosabniania leków psychotropowych z materiału biologicznego
Ewelina Wincza, Stanisław Lochyński
Fizjologiczne aspekty działania antyfidantów
Jagoda Kuczara, Michał Woźniakiewicz, Paweł Kościelniak
Oznaczanie trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych w materiale biologicznym techniką HPLC połączoną z derywatyzacją w trybie pre-column
Jolanta Pękala, Kamila Gajcy, Stanisław Lochyński
Strategie w projektowaniu i wprowadzaniu nowych leków
Agata Janowska, Henryk Myszka, Andrzej Wiśniewski
Właściwości biologiczne saponin
Agnieszka Partyka, Ewa Łukaszewicz
Wpływ czasu oraz temperatury przechowywania nasienia na peroksydację lipidów oraz jakość plemników kogutów różnych ras i linii
Część piąta: MIKROBIOLOGIA
Izabela Michalak,.Katarzyna Chojnacka
Mechanizm fńk)cesu biosorpcji jonów metali przez makroalgi
Agnieszka Zielińska, Katarzyna Chojnacka
Miejsce mikroalg w nowoczesnym rolnictwie
Dorota Masłowiec, Witold Gładkowski, Czesław Wawrzeńczyk
Mikrobiologiczna hydroksylacja pierścienia aromatycznego
Tomasz Janeczko, Jadwiga Dmochowska-Gładysz, Edyta Kostrzewa-Susłow
Mikroorganizmy jako modele metabolizmu ssaków
Renata Kuriata, Aleksandra Abram, Stanisław Lochyński
Biotransformacje mikrobiologiczne wybranych produktów naturalnych
Paweł Szatkowski, Barbara Lejczak
Enzymy mikroorganizmów biorące udział w degradacji fosfonianów
Marcelina Bąk, Czesław Wawrzeńczyk
Mikrobiologiczna dehalogenacja
Dorota Wieczorek, Jacek Lipok
Degradacja związków fosfonowych przez grzyby strzępkowe
Część szósta: OCHRONA ŚRODOWISKA
Marcin Banach, Zbigniew Wzorek, Katarzyna Gorazda
Środowiskowy i użytkowy aspekt stosowania tripolifosforanu sodu w proszkach do prania
Magdalena Długosz, Henryk Bem
Wstępna ocena radiologicznego narażenia mieszkańców Opoczna
Kamilla Teresa Dłużyńska, Anna Aleksandra Zaborowska-Piworowicz
ChZT ścieków modelowych koagulowanych chemicznie
Małgorzata Omilian
Zawartość wybranych metali ciężkich w glebie użyźnionej osadem ściekowym
Część pierwsza: CHEMIA ORGANICZNA
Katarzyna , Krzysztof Kurzak
Kompleksy metali z czterodonorowymi zasadami Schiffa
Krzysztof Bisz, Krzysztof Kurzak
Kompleksy manganu(III) z czterodonorowymi zasadami Schiffa
Tomasz Janeczko, Jadwiga Dmochowska-Gładysz, Edyta Kostrzewa-Susłow
Znaczenie chiralności w przyrodzie
Łukasz Górecki
Pochodne alkaloidów chinolinowych stosowane jako dyskryminatory chiralności
Dorota Tuwalska, Beata Liberek, Andrzej Wiśniewski
Synteza i zastosowanie kwasów (3-amino-2,3-dideoksyheksopiranozyd metylu)uronowych
Jolanta Kolińska, Jolanta Sokołowska
Nowe barwniki naftoilenobenzimidazolonowe jako fotoinicjatory polimeryzacji wolnorodnikowej
Anna Masek, Marian Zaborski
Pochodne flawonoidów jako substancje przeciwstarzeniowe w elastomerach
Edyta Kostrzewa-Susłow, Jadwiga Dmochowska-Gładysz, Tomasz Janeczko
Przyswajanie i metabolizm flawonoidów
Edyta Kostrzewa-Susłow, Jadwiga Dmochowska-Gładysz, Tomasz Janeczko
Rola flawonoidów w organizmach roślinnych
Część druga: CHEMIA NIEORGANICZNA
Agnieszka Sobczak, Małgorzata I. Szynkowska, Ewa Leśniewska
Hydroksyapatytowe materiały powłokowe na podłożach metalicznych
Agnieszka Makara, Zbigniew Wzorek
Otrzymywanie tripolifosforanu sodu (TPFS) metodą jednostopniową
Emilia Zarudzka
Wykorzystanie kwaśnego ługowania do chemicznej obróbki rud węglanowych
Juliusz Adamski, Jolanta Kochana, Andrzej Parczewski
Zastosowanie warstw T1O2 w konstrukcji bioczujników
Paweł Lochyński, Bogdan Szczygieł
Elektropolerowanie stali typu 304 w warunkach potencjostatycznych dla zastosowań w przemyśle spożywczym
Część trzecia: CHEMIA FIZYCZNA
Beata Zadykowicz
Bioluminescencja
Paweł Bernard, Elżbieta Szostak, Anna Migdał-Mikuli
Badanie przejść fazowych w [Sr(DMSO)6](C104)2 metodą skaningowej kalo-rymetrii różnicowej
Anna Baran, Małgorzata Barańska
Zastosowanie techniki SERS i FT-Raman do analizy spektroskopowej naturalnego barwnika roślinnego alizaryny
Katarzyna M. Marzec, Leonard M. Proniewicz
Charakterystyka wybranych monoterpenoidów - spektroskopia oscylacyjna i DFT
Część czwarta: CHEMIA BIOORGANICZNA
Małgorzata Szafarska, Agnieszka Solarz, Renata Wietecha-Posłuszny, Michał Woźniakiewicz, Paweł Kościelniak
Kryminalistyczne badania dokumentów ekstrakcja atramentów drukarkowych z papieru
Aneta Garbacik, Renata Wietecha-Posłuszny, Michał Woźniakiewicz, Paweł Kościelniak
Zastosowanie ekstrakcji wspomaganej mikrofalami do wyosabniania leków psychotropowych z materiału biologicznego
Ewelina Wincza, Stanisław Lochyński
Fizjologiczne aspekty działania antyfidantów
Jagoda Kuczara, Michał Woźniakiewicz, Paweł Kościelniak
Oznaczanie trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych w materiale biologicznym techniką HPLC połączoną z derywatyzacją w trybie pre-column
Jolanta Pękala, Kamila Gajcy, Stanisław Lochyński
Strategie w projektowaniu i wprowadzaniu nowych leków
Agata Janowska, Henryk Myszka, Andrzej Wiśniewski
Właściwości biologiczne saponin
Agnieszka Partyka, Ewa Łukaszewicz
Wpływ czasu oraz temperatury przechowywania nasienia na peroksydację lipidów oraz jakość plemników kogutów różnych ras i linii
Część piąta: MIKROBIOLOGIA
Izabela Michalak,.Katarzyna Chojnacka
Mechanizm fńk)cesu biosorpcji jonów metali przez makroalgi
Agnieszka Zielińska, Katarzyna Chojnacka
Miejsce mikroalg w nowoczesnym rolnictwie
Dorota Masłowiec, Witold Gładkowski, Czesław Wawrzeńczyk
Mikrobiologiczna hydroksylacja pierścienia aromatycznego
Tomasz Janeczko, Jadwiga Dmochowska-Gładysz, Edyta Kostrzewa-Susłow
Mikroorganizmy jako modele metabolizmu ssaków
Renata Kuriata, Aleksandra Abram, Stanisław Lochyński
Biotransformacje mikrobiologiczne wybranych produktów naturalnych
Paweł Szatkowski, Barbara Lejczak
Enzymy mikroorganizmów biorące udział w degradacji fosfonianów
Marcelina Bąk, Czesław Wawrzeńczyk
Mikrobiologiczna dehalogenacja
Dorota Wieczorek, Jacek Lipok
Degradacja związków fosfonowych przez grzyby strzępkowe
Część szósta: OCHRONA ŚRODOWISKA
Marcin Banach, Zbigniew Wzorek, Katarzyna Gorazda
Środowiskowy i użytkowy aspekt stosowania tripolifosforanu sodu w proszkach do prania
Magdalena Długosz, Henryk Bem
Wstępna ocena radiologicznego narażenia mieszkańców Opoczna
Kamilla Teresa Dłużyńska, Anna Aleksandra Zaborowska-Piworowicz
ChZT ścieków modelowych koagulowanych chemicznie
Małgorzata Omilian
Zawartość wybranych metali ciężkich w glebie użyźnionej osadem ściekowym