Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Bauer-Weltbild Media (KDC) |
Rok wyd.: | 2006 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 100 s. |
Wymiar: | 217x285 mm |
EAN: | 9788374045407 |
ISBN: | 83-7404-540-X |
Data: | 2008-12-01 |
Opis książki:
Z lukrem, farszem lub owocami! Muffinki są klasycznym, amerykańskim wypiekiem. To niewielkie, puszyste babeczki, które podobnie jak wiele innych amerykańskich specjałów, wywodzą się z Europy, a ściślej z XIX-wiecznej Anglii. Wykwitne ciasteczka pieczono z ciasta drożdżowego i stanowiły typowy dodatek do herbaty. Amerykańskie muffinki natomiast są robione na bazie proszku do pieczenia. Dzisiaj stały się prawie potrawą narodową, jedzone są o każdej porze i z najróżniejszymi dodatkami. Są muffinki na śniadanie, słodkie, pikantne, o smaku korzennym, owocowe. Prawdziwe muffiny są pulchne i wilgotne. Nie może ich zabraknąć na wykwintnych przyjęciach oraz ogrodowych party. Jedzone są między posiłkami jako kanapka, na deser, jako dodatek do kawy, podwieczorek lub przekąska, lekka kolacja. Jak to w zapracowanym społeczeństwie bywa, są niezwykle proste w przygotowaniu, potrafią je zrobić nawet dzieci! Dużo frajdy i pyszna zabawa!
Książka "Muffinki" - Helga Lederer - oprawa twarda - Wydawnictwo Bauer-Weltbild Media (KDC). Książka posiada 100 stron i została wydana w 2006 r.