Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Pascal |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 346 s. |
Wymiar: | 205x270 mm |
EAN: | 9788376424002 |
ISBN: | 978-83-7642-400-2 |
Data: | 2014-10-24 |
Opis książki:
DAVID LEBOVITZ był zawodowym szefem kuchni i cukiernikiem z czego niemal 13 lat przepracował w słynnej kalifornijskiej restauracji Chez Panisse. W 1999 r. odszedł z branży restauracyjnej żeby zająć się pisaniem. Od 2004 r. mieszka w Paryżu gdzie prowadzi cieszącego się ogromną popularnością bloga davidlebovitz.com. Jest autorem książek kucharskich oraz kulinarno-lifestyleowego Słodkiego życia w Paryżu. Upłynęło już dziesięć lat odkąd David Lebovitz spakował swoje najcenniejsze książki kucharskie wysłużoną żeliwną patelnię oraz laptopa i przeprowadził się do Paryża. W tamtym okresie kuchnia francuska zaczęła zmieniać swój wizerunek za sprawą nowego pokolenia szefów kuchni i domowych kucharzy - zwłaszcza paryskich - którzy do przyrządzania klasycznych francuskich potraw wykorzystywali produkty oraz techniki gotowania pochodzące z różnych stron świata. W Mojej kuchni w Paryżu David prezentuje zarówno klasyczne jak i mniej znane potrawy oferując czytelnikom aż 100 przepisów na wytrawne oraz słodkie dania które są odzwierciedleniem tego co i jak jada się obecnie w Paryżu. Jest wśród nich nie tylko tradycyjna zupa cebulowa cassoulet kurczak w winie czy francuski tost z szynką i serem ale również wieprzowina w sosie barbecue tadżin z jagnięciny pieczony kalafior z dukka chrupiące kulki z dorsza z sosem tatarskim oraz sałatka z pszenicy z cykorią warzywami korzeniowymi i granatem. Nie obejdzie się rzecz jasna bez deseru - mamy do wyboru czekoladową lawę ze słonym sosem karmelowym kruche ciasteczka na kaczym smalcu babkę z listkami laurowymi i pomarańczową glazurą sernik francuski... i wiele innych. David dzieli się również z czytelnikami swoimi przemyśleniami i anegdotami opowiadanymi z typowym dla niego dystansem i humorem a także wspaniałymi fotografiami Paryża oraz potraw które niezwykle trafnie oddają radości blaski i cienie życia w kulinarnej stolicy świata. Amerykanin w Paryżu i Paryż od kuchni - tak w jednym zdaniu można streścić dziesięcioletnią przygodę Davida Lebovitza z francuską kuchnią. Przygodę momentami zabawną ale też egzotyczną - autor odkrywa dla nas miasto pełne kulinarnych wpływów fobii przyzwyczajeń i dań obowiązkowych. Świetna i świeża książka o kulinarnej stolicy świata jakiej nie znamy Monika Powalisz Magazyn Smak Z blogiem Davida Lebovitza odkrywałam uroki życia w Paryżu szukałam najlepszych croissantów i najlepszej kawy chodziłam po warzywa na dzielnicowy targ i do starego sklepiku po miedziane patelnie. Poznałam chleb od Poilne i dowiadywałam się czym są saucissons oublis. To dzięki Davidowi poznałam francuskie smaki. Ciągle mam apetyt na więcej. Małgorzata Minta Gazeta Wyborcza David Lebovitz - kucharz który potrafi opowiadać lepiej niż większość autorów książek kulinarnych pisarz który mógłby być szefem kuchni każdej restauracji na świecie i przede wszystkim - facet który uwielbia jedzenie i gotowanie. To chyba najbardziej osobista z jego książek. Zawarte w niej przepisy przeplatane są opowieściami o blaskach i cieniach paryskiego życia. Musiałem kupić dwa egzemplarze - jeden trzymam w kuchni a drugi obok ulubionego fotela do czytania. Michael Ruhlman autor książki kucharskiej Ruhlmans Twenty Otwierając tę książkę czujemy się jakbyśmy otwierali drzwi do Paryża. David nie tylko prezentuje w niej doskonałe przepisy ale jak najlepszy przyjaciel zabiera nas na spacer po najsmakowitszym ze wszystkich miast na świecie. Idealna dla wszystkich miłośników francuskiej kuchni Paryża i niepowtarzalnego stylu Davida. Dorie Greenspan autorka książki kucharskiej Around My French Table David Lebovitz to jedyny w swoim rodzaju błyskotliwy gawędziarz i genialny znawca kuchni. Doskonale łączy lekki chwilami wręcz satyryczny styl pisania z rozległą wiedzą kulinarną. To wymarzony przewodnik po Mieście Świateł. Yotam Ottolenghi współautor książki kucharskiej Jerusalem David Lebovitz to wyjątkowy Amerykanin w Paryżu podobnie jak wyjątkowa jest opowieść o jego wspaniałym smakowitym świecie. Szczerze zazdroszczę Suzanne Goin autorka książki A.O.C Cookbook
Książka "Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści" - David Lebovitz - oprawa twarda - Wydawnictwo Pascal. Książka posiada 346 stron i została wydana w 2014 r.