Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko
Abigail A. Salyers, Dixie D. Whitt
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 610 s. |
Wymiar: | 205x280 mm |
EAN: | 978830114057104 |
ISBN: | 978-83-0114-057-1 |
Data: | 2012-04-05 |
Opis książki:
Książka obejmuje: większość zagadnień mikrobiologii ogólnej; elementy mikrobiologii lekarskiej; elementy mikrobiologii weterynaryjnej; zagadnienia mikrobiologii środowiskowej.Podręcznik składa się z 4 działów.
Dział 1 opisuje pochodzenie mikroorganizmów, zróżnicowanie, siedlisko, budowę komórkową, możliwość identyfikacji oraz ich genetykę.
Dział 2 poświęcony jest współżyciu bakterii i człowieka.
Dział 3 dotyczy zaburzeń równowagi między zespołami drobnoustrojów a organizmem człowieka.
Dział 4 opisuje mikroorganizmy w środowisku oraz możliwości ich wykorzystania w biotechnologii.
Każdy rozdział zawiera: główną treść, skrót informacji, wykaz najważniejszych terminów, zestaw pytań, do których odpowiedzi umieszczono na końcu książki.
Podręcznik doskonale zilustrowany, z wieloma informacjami o charakterze anegdotycznym oraz przykładami przykuwającymi uwagę. Przedstawia niezbędną wiedzę, wykazuje znaczenie bakterii dla istnienia wyższych form życia i dla kształtowania środowiska człowieka.
Książka "Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko" - Abigail A. Salyers, Dixie D. Whitt - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 610 stron i została wydana w 2012 r.