Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Książka i Wiedza |
Rok wyd.: | 2004 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 480 s. |
Wymiar: | 147x210 mm |
EAN: | 9788305133364 |
ISBN: | 83-0513336-2 |
Data: | 2004-08-03 |
Cena wydawcy: 49.00 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Historia, którą proponuje Witold Kula, jest historią konkretną i wielce smakowitą zarazem. Jest historią przedmiotów, substancji oraz działań. Wspaniałe są strony rozdziałów Jak mierzono zboże oraz Jak mierzono chleb, przepojone uczuciem inteligentnego i wyczulonego realizmu. Historia w wydaniu Kuli jest szczególnie otwarta, przekracza granice dyscyplin. Ukazuje związki występujące między miarami oraz mierzeniem z rozwojem cywilizacji. Znakomita lektura nie tylko dla historyków. Książka dotowana przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu.
Książka "Miary i ludzie" - Witold Kula - oprawa twarda - Wydawnictwo Książka i Wiedza. Książka posiada 480 stron i została wydana w 2004 r.
Spis treści:
Część pierwsza
I. Znaczeniowy i funkcjonalny charakter dawnych miar
U. Realistyczne i symboliczne wyobrażenia o miarach i mierzeniu
III. Wierzenia związane z miarami i mierzeniem
IV. Miary jako atrybut władzy
V. Człowiek miarą wszystkiego (Miary antropometryczne)
VI. Jak mierzono ziemię? (Miary agrarne)
VII. Jak mierzono zboże?
VIII. Jak mierzono chleb?
IX. Wzorce i gwarancje ich niezmienności
X. Systemy podziałów i grupowań (Mnemotechnika)
XI. Wielkość miary a wartość materii mierzonej
XII. Dzieje badań nad metrologią historyczną
XIII. Metrologia historyczna jako dziedzina badań historycznych!
XIV. Funkcje miar w gospodarce towarowej i kredytowej przedkapitalistycznej
XV. Inercja miar i ich zmienność
XVI. Tendencje unifikacyjne
XVII. Społeczne warunki wytwarzania się miar konwencjonalnych
Część druga
XVIII. Walka klasowa na wsi polskiej (XVI —XVIII w.)
XIX. Walka szlachty z mieszczaństwem na rynku miejskim
XX. Dzieje unifikacji miar na ziemiach polskich (XVI —XX w.)
Część trzecia
XXI. Millenium nieudanych prób unifikacji miar we Francji (789—1789)
XXII. „Jeden król, jedno prawo, jedna waga, jedna miara!"
XXIII. „Jedno z dobrodziejstw Rewolucji"
Część czwarta
XXIV. Dla wszystkich ludów, po wsze czasy!
Źródła i bibliografia
1. Źródła rękopiśmienne
2. Bibliografie, słowniki, katalogi muzeów
3. Starodruki (do ok. 1815 r.)
4. Akta i autorzy w edycjach naukowych
5. Literatura dotycząca metrologii historycznej
6. Literatura pośrednio poruszająca zagadnienia metrologiczne
Spis ilustracji
I. Znaczeniowy i funkcjonalny charakter dawnych miar
U. Realistyczne i symboliczne wyobrażenia o miarach i mierzeniu
III. Wierzenia związane z miarami i mierzeniem
IV. Miary jako atrybut władzy
V. Człowiek miarą wszystkiego (Miary antropometryczne)
VI. Jak mierzono ziemię? (Miary agrarne)
VII. Jak mierzono zboże?
VIII. Jak mierzono chleb?
IX. Wzorce i gwarancje ich niezmienności
X. Systemy podziałów i grupowań (Mnemotechnika)
XI. Wielkość miary a wartość materii mierzonej
XII. Dzieje badań nad metrologią historyczną
XIII. Metrologia historyczna jako dziedzina badań historycznych!
XIV. Funkcje miar w gospodarce towarowej i kredytowej przedkapitalistycznej
XV. Inercja miar i ich zmienność
XVI. Tendencje unifikacyjne
XVII. Społeczne warunki wytwarzania się miar konwencjonalnych
Część druga
XVIII. Walka klasowa na wsi polskiej (XVI —XVIII w.)
XIX. Walka szlachty z mieszczaństwem na rynku miejskim
XX. Dzieje unifikacji miar na ziemiach polskich (XVI —XX w.)
Część trzecia
XXI. Millenium nieudanych prób unifikacji miar we Francji (789—1789)
XXII. „Jeden król, jedno prawo, jedna waga, jedna miara!"
XXIII. „Jedno z dobrodziejstw Rewolucji"
Część czwarta
XXIV. Dla wszystkich ludów, po wsze czasy!
Źródła i bibliografia
1. Źródła rękopiśmienne
2. Bibliografie, słowniki, katalogi muzeów
3. Starodruki (do ok. 1815 r.)
4. Akta i autorzy w edycjach naukowych
5. Literatura dotycząca metrologii historycznej
6. Literatura pośrednio poruszająca zagadnienia metrologiczne
Spis ilustracji