Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne |
Rok wyd.: | 1996 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 259 s. |
Wymiar: | 170x240 mm |
EAN: | 9788309016625 |
ISBN: | 978-83-0901-662-5 |
Data: | 2015-08-06 |
Opis książki:
Książka ma na celu zapoznanie inżynierów zatrudnionych w przemyśle spożywczym i studentów Wydziału Technologii Żywności Akademii Rolniczych z zasadami modelowania matematycznego i optymalizacji procesów technologicznych oraz z podstawami techniki pomiarów, metodami kontroli procesów, budową, pracą zaletami, a także wadami przyrządów pomiarowych. W książce nie podano metod obliczania i konstrukcji przyrządów pomiarowych. Rozważania teoretyczne na temat metod pomiarowych opisano krótko, natomiast technikę pomiarów stosowaną w typowych procesach technologicznych zaprezentowano szerzej. W książce przedstawiono także wybrane zagadnienia z optymalizacji procesów technologicznych, którym obecnie poświęca się coraz więcej uwagi, głównie ze względu na tendencję do automatyzacji procesów technologicznych, zarówno w fazie projektowania, realizacji i eksploatacji. Opisano również metody budowy modeli matematycznych i optymalizacji niektórych operacji procesu technologicznego.
Książka "Metodyka pomiarów w inżynierii przemysłu spożywczego" - A. Domagała - oprawa miękka - Wydawnictwo Państwowe Rolnicze i Leśne. Książka posiada 259 stron i została wydana w 1996 r.